Trapero vol imatges en directe dels antiavalots per tenir un "comandament més precís"

Tenir més eines per aïllar "individus violents" és una de les idees que ha sorgit en un jornada organitzada pel Síndic sobre el model d'ordre públic dels Mossos

RedaccióActualitzat

El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha admès que hi ha marge de millora en les actuacions policials i ha plantejat que el centre de comandament rebi imatges en directe perquè hi hagi un "control més precís" dels agents i un "marge menor" en la interpretació de les ordres. La gravació la faria una altra unitat diferent de policies.

També ha defensat que cal "minimitzar l'accentuada imprevisibilitat dels individus violents", però "sense interferir en el dret a la protesta" de la majoria.

Trapero ho ha plantejat durant unes jornades d'ordre públic convocades pel Síndic de Greuges, motivades per un debat que ha revifat arran de les protestes i els aldarulls per l'empresonament de Pablo Hasél ara fa un mes. Els incidents van acabar amb centenars de policies i manifestants ferits, entre els quals una noia que va perdre un ull, suposadament per l'impacte d'una bala de foam.

 

Aprofitant que les aigües al carrer s'han calmat, es posa a debat l'ordre públic a Catalunya.

El Síndic ha obert la porta a experts europeus, que han fet evident que la gestió de l'ordre públic genera polèmica a tot arreu i que es detecten males conductes. També han aconsellat que no es polititzi la policia, com ha afirmat Hugh Orde, exresponsable de la policia del Regne Unit:

"Si se'm permet, la independència és essencial. El servei policial ha de respondre a la llei, no pas als polítics."

 

El major Trapero i el conseller Sàmper en una imatge del novembre passat (ACN/Albert Segura Lorrio)

 

Entre les idees del major Trapero per millorar, hi ha una avaluació específica dels antiavalots, aïllar enmig dels aldarulls els individus violents o gravar les intervencions policials:

"El CECOR ha de rebre imatges en directe de les actuacions policials per exercir un comandament més precís, i que a la pràctica les actuacions de les unitats d'ordre públic tinguin un marge menor en la interpretació de les ordres."


Tenir les imatges en directe permetria al CECOR, el centre de comandament, disposar d'una visió global per decidir i que les decisions no s'hagin de prendre tant des del terreny. Sempre, ha remarcat, garantint la seguretat dels agents:

"Hi ha espais de millora, però no fórmules màgiques d'aplicació senzilla, i el model també haurà de garantir la seguretat individual i col·lectiva dels policies."

 

Condemnes a 'la violència desbocada' posterior a la manifestació a Barcelona
La furgoneta de la Guàrdia Urbana cremada en els aldarulls de finals de febrer a Barcelona (EuropaPress/Lorena Sopena)

 

El major ha considera "irrenunciable" l'aposta dels Mossos per la mediació, instaurat en l'última dècada arran del desallotjament dels indignats de plaça de Catalunya i del cas d'Ester Quintana.

També ha denunciat que, en casos com els desnonaments que els policies fan per ordre judicial, els Mossos paguen "el fracàs o la inexistència d'una veritable gestió del conflicte":

"Què ha fallat en el sistema perquè ningú, abans d'arribar a aquest punt, hagi pogut evitar-ho? En casos com aquests, la policia és l'última eina d'un sistema que assenyala falsos culpables en comptes de buscar solucions."


També ha afirmat que la policia "farà seu" el model d'ordre públic que acordi el Parlament.

En les jornades del Síndic les formacions polítiques han pogut opinions sobre el model policial. El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha advertit, però, el debat s'ha de fer amb determinades condicions. "Ha d'estar allunyat de qualsevol circumstància política concreta, com, per exemple, la negociació d'un futur govern", ha remarcat.

La jornada s'ha tancat sense conclusions, però han quedat en evidència les cartes que hi ha sobre la taula.  

 

 

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraJosep Lluís Trapero PolicialPablo HasélLlibertat d'expressió
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut