Trasplanten femta i donen menjar probiòtic a peixos d'aqüicultura per millorar-ne la salut

L'IRTA assaja el trasplantament de microbiota en algunes espècies a la Ràpita
Actualitzat
TEMA:
Ciència

La microbiota, el conjunt de microorganismes, principalment bacteris, que habiten el nostre aparell digestiu, té un efecte directe en la salut dels humans, però també en la d'altres espècies animals, com els peixos.

Al Centre d'Aqüicultura de l'IRTA a la Ràpita hi ha diversos projectes per esbrinar com es pot millorar l'estat de la microbiota dels peixos de piscifactoria i, per tant, el seu estat de salut. Un d'aquests estudis ha consistit a fer un trasplantament de microbiota entre salmons i orades.

És la primera vegada que es fa entre peixos d'espècies diferents. Els donants eren salmons i els receptors unes orades, a les quals se'ls injectaven excrements dels primers, amb el consegüent contingut de bacteris i altres microorganismes que viuen als intestins.

Es va comprovar que sí, que les orades trasplantades adquirien la microbiota dels salmons, però també es va poder comprovar com és d'important la dieta per preservar aquests organismes als intestins.

En funció del menjar, les orades perdien la microbiota adquirida al cap d'una setmana o bé encara la podien preservar al cap de cinc setmanes.

"Aquest assaig demostra que es pot modular la microbiota amb la dieta", explica Alberto Ruiz, microbiòleg que ha participat en l'estudi, que afegeix que "va ser un assaig conceptual per a futures idees i aplicacions. Per exemple, amb un trasplantament es pot modular el contingut de greix del peix receptor, perquè la microbiota hi juga un paper important".

Abans d'aquest estudi s'havien fet trasplantaments de microbiota entre peixos de la mateixa espècie i s'havia vist que pot influir també en la longevitat, la capacitat reproductiva i el creixement.

La microbiota dels peixos s'acaba trasplantant d'uns als altres (IRTA)

Peixos de piscifactoria amb més bona salut

El potencial per millorar la salut, el benestar i el rendiment dels peixos de les piscifactories és evident i ara el centre té en marxa un nou assaig. En aquest cas, per comprovar quina quantitat de probiòtic és necessària per millorar la microbiota intestinal.

Els probiòtics són aquells aliments o suplements que contenen microorganismes que milloren la microbiota. En aquest assaig hi ha diverses piscines amb truites, a les quals se les alimenta amb menjar que conté diferents dosis de probiòtics.

Després se n'analitza la femta per comprovar la riquesa microbiana. "L'objectiu és definir la quantitat idònia de probiòtics que cal administrar, per no fer curt ni malbaratar aquests suplements", explica Enric Gisbert, cap del Programa d'Aqüicultura de l'IRTA.

En un futur, si es posen en pràctica aquests coneixements, els peixos criats en piscifactoria tindran més bona salut gràcies a la regulació dels microorganismes que viuen als seus budells.

 

ARXIVAT A:
Ciència Salut Alimentació Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut