"Travessar o morir": els testimonis de les persones que intenten arribar a Ceuta
Des de dilluns, 8.000 persones han aconseguit entrar a Ceuta per totes les vies possibles en una crisi migratòria inèdita a la regió
Saltar l'espigó de la platja del Tarajal no havia estat mai tan senzill. La poca presència d'agents de la policia marroquina ha estat clau perquè més i més persones decidissin jugar-se la vida per intentar arribar a territori espanyol.
Des d'aquest dilluns, 8.000 persones han aconseguit entrar a Ceuta per totes les vies possibles (nedant, caminant des de Belyounech o a través de l'espigó que separa Castillejos de la ciutat autònoma) en una crisi migratòria inèdita a la regió. Al voltant de 4.000 persones han estat retornades al Marroc en menys de 24 hores, segons les dades del Ministeri de l'Interior.
Entre els que creuen la frontera hi ha famílies senceres, mares amb nadons, algunes persones grans, però la gran majoria són joves, molts d'ells menors d'edat:
"Zacharias: "La policia i l'exèrcit del Marroc, ells ens han deixat passar cap a Ceuta"
Odman: "La policia del Marroc ens ha obert totes les portes"
Fawak: "Al Marroc, res. No hi ha menjar, ni feina, ni res"
Houssaim: "Nosaltres a Espanya podem trobar feina i podem construir un bon futur"
Ouarda: "He vingut travessant il·legalment per assegurar el futur del meu fill, perquè a Tetuan no tenim res. Com deveu saber, aquesta és una ciutat turística. Sortim a travessar: travessar o morir"
Al llarg d'aquest dimarts, les entrades de migrants nedant per l'espigó del Tarajal no s'han aturat, tot i que s'han produït en grups més petits que dilluns, d'entre cinc i deu persones. A la presència de militars i cossos policials s'hi sumen embarcacions que vigilen l'espigó fronterer del Tarajal, la qual cosa ha motivat que aquest dimarts hagin pogut accedir-hi menys migrants.
La majoria travessa la frontera només amb el que porta posat i són molts els joves que es desplacen amb xancletes o descalços, a més de menors en banyador perquè arriben a Ceuta nedant, envoltant l'espigó.
Molts salten a l'aigua però també d'altres que s'enfilen al turó de Belyounech i molts altres s'escolen per sota dels forats que hi ha a la tanca metàl·lica que hi ha entre el Marroc i la "terra de ningú".
Tot plegat, davant una gendarmeria marroquina que sovint actua amb permissivitat i, en alguns moments, fins i tot obre les portes de la tanca fronterera, permetent entrar a Ceuta per terra:
També hi ha hagut grups de migrants que havien entrat irregularment a Ceuta que, aquest dimarts a la tarda, han tornat al seu país d'origen de forma voluntària davant la confirmació que a la ciutat autònoma "no hi tenen res a fer", segons fonts de forces de seguretat citades per l'agència EFE.
Un voluntari de la Creu Roja salva la vida a un nadó
La crisi sense precedents a Ceuta també ha deixat històries de solidaritat en una població acostumada a conviure amb el fenomen migratori. Un exemple és el que ha protagonitzat un voluntari de la Creu Roja que ha salvat la vida a un nadó, de només tres setmanes de vida, que estava en braços de la seva mare, atrapada enmig de la multitud de persones prop de la tanca de l'espigó fronterer.
Els fets, que han transcendit aquest dimarts, van passar la nit de dilluns. Les imatges mostren com el voluntari aconsegueix agafar l'infant a través d'un petit forat que hi ha a la tanca mentre la mare fa una llarga cua per entrar. Finalment, al cap d'una estona, mare i filla van poder retrobar-se, com es veu en aquest vídeo difós pel diari El Faro de Ceuta:
Actualment, la criatura i la seva mare són en una nau industrial del Tarajal passant la quarantena.
Desenes de subsaharians també intenten arribar a Ceuta
Els migrants marroquins no són els únics que han intentat entrar a la ciutat autònoma en les últimes hores. Grups de subsaharians també han arribat a la doble tanca del Tarajal, on han trobat els cossos policials i l'exèrcit, que els han indicat el camí de retorn cap al Marroc:
- ARXIVAT A:
- CeutaMigracionsMarroc