Tòquio

Treballadors de Fukushima accedeixen al reactor 1 per primer cop des del terratrèmol

Un grup de treballadors japonesos ha accedit avui al reactor número 1 de la central de Fukushima per primera vegada des del terratrèmol de 9 graus a l'escala de Richter que va sacsejar el nord-est de la costa nipona el dia 11 de març. La gestora de la central, TEPCO, ha explicat que l'objectiu d'aquesta operació és instal·lar-hi un sistema de refrigeració que ajudi a reduir la radioactivitat. Una dotzena d'operaris amb màscares i vestits de protecció accedirà a l'edifici en grups de quatre persones en diferents torns de deu minuts.

Actualitzat
La tasca que ha iniciat avui un grup de treballadors de la central de Fukushima és de vital importància per a la instal·lació d'un sistema de refrigeració d'aigua per al nucli del reactor. En total, s'hi estaran 40 minuts per connectar un sistema de ventilació amb el qual es vol  retenir a l'interior del reactor les partícules radioactives emeses a l'atmosfera.

Fins ara, els alts nivells de radiació a l'interior de l'edifici han impedit l'entrada dels treballadors. Dies enrere, les càmeres dels robots que es van enviar dins del reactor van registrar una radiació de 49 mil·lisieverts per hora. S'espera que els treballadors s'exposin a una quantitat aproximada de tres mil·lisieverts de radioactivitat en els deu minuts que estaran dins l'edifici. La llei japonesa estableix que un operari d'una planta nuclear no pot estar exposat a més de 100 mil·lisieverts en cinc anys, però per afrontar la crisi de Fukushima, el ministre de Salut va incrementar el límit legal als 250 mil·lisieverts en situacions d'emergència.

La gestora de la central ha anunciat que els terminis establerts per tenir solucionada la crisi de la central de Fukushima passen a finals d'aquest any o a principis del 2012.

Crítiques a TEPCO

L'accident de Fukushima va provocar la major filtració de radiació al planeta des de la de Txernòbil, el 1986. El terratrèmol de grau 9 a l'escala de Richter i el tsunami massiu posterior van provocar la mort d'unes 14.800 persones i 11.000 desapareguts, a més de la destrucció de desenes de milers de cases.

Ara, les famílies evacuades de la prefectura de Fukushima pels alts índexs de radioactivitat detectats a la zona de l'entorn de la central han exigit al president de TEPCO, Masataka Shimizu, que demani perdó per la mala gestió que ha fet de la crisi nuclear.

Durant la visita que Shimizu ha fet als albergs i refugis provisionals que s'han instal·lat a la regió, els afectats l'han fet responsable de la seva situació. "Podria suportar tot això si fos un desastre natural, però aquest és un desastre causat per l'home i ens toca a nosaltres pagar-lo", ha afirmat un afectat. "Durant anys ens vau dir que l'energia nuclear era segura. I us vam creure. I ara mireu on som", ha dit un altre.

El govern japonès ha prohibit legalment l'entrada a una distància de menys de vint quilòmetres de la central, perímetre que en un primer moment es va establir per l'evacuació obligatòria.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut