Una residència de Madrid reconeix haver colat familiars en el pla de vacunació

La informació l'ha avançat la capçalera digital El Diario i la Comunitat de Madrid està investigant si s'han comès possibles irregularitats

AgènciesActualitzat

Un dels primers centres al qual la comunitat de Madrid ha enviat dosis de la vacuna contra la Covid-19 ha desviat vacunes a no residents i treballadors del centre que són els que tenen prioritat. És una informació que ha avançat el Diario.es.

Es tracta de la residència per a la gent gran Casablanca Valdesur, gestionada pel grup empresarial Casablanca, en què "des de primera hora de dimarts s'han proporcionat dosis de la vacuna a parents i amics de la plantilla que treballa a la residència".

L'actuació vulnera, segons El Diario, allò pautat per a la primera fase de vacunació, que únicament permet immunitzar els residents i professionals sociosanitaris.

Aquest mitjà diu haver estat testimoni d'aquestes pràctiques i esmenta entre diversos exemples el del marit d'una de les doctores de la residència, que, entrevistada per El Diario, "va reconèixer la irregularitat, encara que va explicar que s'havia vacunat la seva parella com una excepció".

 

L'empresa ho reconeix

En un principi, la responsable sanitària de l'empresa que gestiona el geriàtric va negar que s'estiguessin cometent irregularitats al·legant que els familiars que havien estat colats per obtenir la vacuna "eren, en realitat, conductors de l'empresa". "No s'estan vacunant familiars", va al·legar aquesta responsable.

Però, aquest dimecres, la direcció mèdica del Grup Casablanca, que gestiona el centre, ha emès un comunicat en què reconeix que han detectat "algunes anomalies" en la selecció de persones vacunades de Covid-19 no residents, "però sí que pertanyen al seu entorn".

 

 

La direcció de Casablanca Valdesur ho justifica perquè, d'aquesta manera, no es desaprofitaven les restes de la vacuna que els envien de més: "La vida útil d'una vacuna un cop reconstituïda és de dues hores i, si no es fa servir, es perd". Per això, assegura que han aprofitat al 100% les dosis rebudes i han vacunat "sacerdots que ens assisteixen espiritualment als centres del grup, voluntaris que estan en contacte amb els residents de forma habitual i algunes persones grans de risc familiars d'alguns treballadors".

La direcció mèdica assegura que també s'han vacunat correctament tots els residents del centre "seguint escrupolosament els protocols establerts".

A més ha destacat que ha obert un procés d'investigació intern per aclarir els fets, analitzar-ne les causes i informar les autoritats sanitàries.

El grup geriàtric assumeix "la responsabilitat del que ha passat" i lamenta en el comunicat "les conseqüències que aquestes anomalies hagin pogut causar en el procés de selecció".


La Comunitat ho investiga

La Conselleria de Sanitat de la comunitat de Madrid va ser alertada per El Diario, i un portaveu oficial va assegurar que el seu departament disposa d'un "registre nominal de l'administració de la vacuna que es comunica a la Direcció General de Salut Pública", i que aquesta eina els permet tenir "informació completa de la persona vacunada" i saber "si es tracta d'un resident o d'un treballador".

El Diario assenyala que arran de la trucada a la comunitat de Madrid s'"estan comparant" les dosis subministrades per la residència Casablanca Valdesur i que s'ha contactat amb l'empresa.

La comunitat de Madrid ha assegurat aquest dimecres que "prendrà les mesures pertinents".
 

Privatització de la vacunació

Aquesta informació arriba després que hagi transcendit que el govern regional ha concedit "a dit" la gestió de la vacunació a la Creu Roja per més de 800.000 euros.

Es tracta d'un contracte signat amb Creu Roja per un període de sis mesos per una suma total de 804.000 euros, i que ha estat durament criticat per l'oposició i els sindicats.

Així mateix, la patronal del sector sanitari ha ofert la seva col·laboració per agilitzar el procés davant l'augment de contagis de les últimes setmanes i, ha afegit, "sense incrementar els costos de sistema sanitari atès que la sanitat privada no factura res per la vacunació".

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut