Treballar 4 dies per setmana millora la salut i manté la productivitat, diu un macroestudi
- TEMA:
- Empresa
L'estudi més gran que s'ha fet mai sobre la implantació de la setmana laboral de quatre dies --una idea que ja s'està incentivant a l'estat espanyol-- ha revelat una reducció significativa dels índexs d'estrès i de malalties entre els treballadors.
En concret, el 71% dels empleats declaren tenir menys "esgotament" i el 39% afirmen estar menys estressats que a l'inici de la prova, segons els resultats que s'acaben de fer públics.
Per fer l'estudi, 61 organitzacions del Regne Unit es van comprometre a reduir el 20% les hores de treball de tot el personal, sense abaixar-los els salaris, durant un període de sis mesos a partir del juny del 2022. La gran majoria també van mantenir els objectius de productivitat que tenien fixats.
En comparació al mateix període de l'any anterior, durant aquests mesos s'han reduït un 65% les baixes per malaltia i un 57% el nombre d'empleats que han deixat la feina. Els ingressos de les empreses gairebé no han variat, i fins i tot han augmentat una mica, un 1,4% de mitjana.
En un informe sobre els resultats presentat als legisladors britànics, al voltant del 92% de les empreses que han participat en el programa pilot del Regne Unit (56 de 61) afirmen que tenen intenció de continuar amb la setmana laboral de quatre dies, i 18 més confirmen que el canvi serà permanent.
L'estudi ha anat a càrrec d'investigadors de la Universitat de Cambridge, en col·laboració amb acadèmics del Boston College dels Estats Units i el think-tank Autonomy, i l'assaig l'ha organitzat 4 Day Week Global en col·laboració amb la campanya "4 Day Week" del Regne Unit.
A més d'una enquesta, l'equip també ha fet un gran nombre d'entrevistes exhaustives a empleats i directors generals de les empreses: abans, durant i després de la prova.
Professionals d'àmbits molt diversos
En les proves hi han participat empreses de tot el Regne Unit que sumen uns 2.900 empleats que han "renunciat" a un dia de feina.
Entre altres, s'hi han sumat empreses de venda per internet, proveïdors de serveis financers, estudis d'animació o una peixateria local, passant per sectors com la consultoria, la construcció, les tecnologies de la informació, selecció de personal, hostaleria, màrqueting o la sanitat.
Els investigadors han enquestat els empleats al llarg de l'assaig per avaluar els efectes de tenir un dia extra de temps lliure, i el resultat ha estat que els nivells d'ansietat i fatiga declarats pels mateixos empleats han disminuït a tots els sectors, mentre que la salut mental i física ha millorat.
Més vida social i més productivitat
Molts dels enquestats han afirmat que els resulta més fàcil conciliar la feina amb els compromisos familiars i socials: el 60% considera que és més fàcil compaginar la feina remunerada amb les responsabilitats familiars, i el 62% afirma que és més fàcil compaginar la feina amb la vida social.
Bona part dels treballadors asseguren que el nou temps lliure l'han utilitzat per qüestions domèstiques com ara fer la compra, i que això els ha deixat més temps lliure per fer activitats de lleure els dissabtes i diumenges.
"Abans de l'assaig, molts es qüestionaven si es produiria un augment de la productivitat que compensés la reducció del temps de treball, però això és exactament el que hem descobert", afirma el sociòleg Brendan Burchell, que ha dirigit la part de la investigació feta per la Universitat de Cambridge. Burchell apunta que, per exemple, s'han reduït les reunions improductives:
"Molts empleats estaven molt interessats a millorar la seva eficiència. Les reunions llargues i amb massa gent s'han escurçat o s'han abandonat completament. Els treballadors estan molt menys disposats a perdre el temps i busquen activament tecnologies que millorin la productivitat."
Pel que fa a la cultura de treball, els empleats asseguren, en general, que se senten més valorats per la seva empresa i expliquen que hi ha hagut un esforç compartit perquè la setmana de quatre dies fos un èxit.
Tot i això, diversos empleats d'una gran empresa s'han mostrat preocupats per la intensificació de la càrrega de feina, mentre que alguns que treballen en empreses creatives han expressat la seva inquietud per la reducció de la interacció i defensen que tenir reunions menys pautades, sense voler anar tant per feina, sol ser positiu perquè surtin noves idees.
Les motivacions dels directius
Entre les respostes als investigadors, diversos alts directius asseguren que veien la setmana de quatre dies com una resposta racional a la pandèmia, i que creien que els donaria avantatge a l'hora d'atreure talents al mercat laboral posterior a la crisi de la covid.
Alguns ho veien com una alternativa atractiva al teletreball, que consideren que posa en risc la cultura de l'empresa.
En alguns casos, això sí, les empreses han posat condicions a la reducció, com ara menys dies de vacances, la possibilitat de trucar al personal amb poca antelació o fer una setmana de quatre dies "condicional", és a dir, que només mentre es complissin els objectius de rendiment, que eren els mateixos que en la setmana de cinc dies.
Al final dels sis mesos de prova, molts dels directius han afirmat que no es poden imaginar tornar a una setmana de cinc dies. "Gairebé tots ens han dit que se senten aclaparats per les preguntes d'altres organitzacions del seu sector interessades a seguir l'exemple", afirma Burchell.
"Quan preguntem als empresaris, molts estan convençuts que la setmana de quatre dies es farà realitat. A mi personalment m'ha animat parlar amb tanta gent optimista en els últims sis mesos. Una setmana de quatre dies significa una vida laboral i familiar millor per a molta gent", conclou.
En la mateixa línia, el doctor David Frayne, investigador associat de la Universitat de Cambridge, afirma que els resultats mostren les moltes maneres com les empreses han fet que la setmana de quatre dies "passi de ser un somni a una política realista i amb múltiples beneficis".
- ARXIVAT A:
- Empresa Regne Unit Drets laborals