Comarcal 947

Treballar mentre viatges buscant calma i natura: així són els nòmades digitals rurals

Joves d'arreu del món aposten per fer estades en indrets allunyats de les ciutats on poder combinar feina i descans

Enllaç a altres textos de l'autor

Eloi Barrera

Corresponsal de Catalunya Ràdio al Pirineu Central

@EloiBarrera
Actualitzat

Ja fa anys que en diverses ciutats d'arreu del món s'està estenent la figura dels nòmades digitals, persones que treballen mentre van viatjant per tot el planeta i que utilitzen, sobretot, espais de coworking. D'aquests, es calcula que n'hi ha uns 10.000 a Barcelona i que estan presents a moltes altres metròpolis.

Aquest és un perfil tradicionalment lligat als entorns urbans però que, a poc a poc, també va introduint-se al món rural, on estan arribant treballadors digitals que busquen la calma dels pobles i el contacte amb la natura.

Abans no podien fer-ho perquè internet o la cobertura mòbil no complien els requisits mínims, però ara moltes d'aquestes infraestructures han millorat notablement i s'estan obrint possibilitats que fa fa poc ni es plantejaven.

A Catalunya, una quarantena de projectes ofereixen espais de coworking en entorns rurals (Unsplash)

Segons les últimes dades oficials, de finals del mes d'octubre del 2023, a Espanya s'havia concedit el visat de nòmada digital a 7.116 persones, algunes de les quals decideixen apostar per instal·lar-se fora de les ciutats.

Catalunya acull una quarantena de coworkings en zones rurals del país, la majoria agrupats a la xarxa "Cowocat Rural", i hi ha també diversos projectes de "Coliving Rural" on, a més de treballar-hi, s'hi pot viure.

Els tres més destacats són els de Mas Vinyoles Hub (a Sant Pere de Torelló), Fem Coliving (a Sant Joan de les Abadesses), i Kalart (a Sant Esteve de Palautordera). El podcast "Comarcal 947" de Catalunya Ràdio ha pogut visitar aquest últim per saber, de primera mà, en què es basa aquest model.


Aterrar al Montseny

El coliving Kalart va néixer fa cinc anys al cor del Vallès Oriental, amb un perfil de clients potencials molt centrat en artistes i creadors digitals. Es tracta d'un espai comunitari amb gent de tot el món que va a treballar-hi una temporada i que conviu amb altres persones.

Està situat en una antiga masia als afores d'aquest poble, d'uns 3.000 habitants, enmig de la natura i al peu del Montseny.

El seu responsable és Roger Riera, que defensa l'existència d'aquesta alternativa.

"La societat, en aquest tema, s'està polaritzant. Hi ha a qui li agrada estar a la ciutat i necessita estar en contacte amb el bullici i hi ha qui es pot permetre anar al camp, normalment treballadors freelance o autònoms."

A l'interior de la casa hi ha les habitacions dels residents i diversos espais de treball. Des de tot arreu es poden veure els camps que envolten la masia, i també el bosc i les muntanyes del Montseny.

Tant dins com fora de l'immoble hi apareixen joves concentrats, treballant amb el portàtil i els auriculars connectats. Tot plegat, en un ambient molt tranquil i silenciós.

El projecte de coliving Kalart està situat al peu del Montseny (3Cat)

Actualment, acullen una il·lustradora, una fotògrafa, una gestora de processos de la Unió Europea, una dissenyadora industrial... Un dels residents és el Korneel. És de Lovaina, té 27 anys i es presenta a si mateix com a nòmada digital.

Tot va començar fa cinc anys, amb una estada de 8 mesos a Austràlia. Explica que, quan va tornar a Bèlgica, el seu únic objectiu va ser trobar un sistema que li permetés estar sempre viatjant. I ho ha aconseguit: ha muntat una petita empresa de llocs web, amb un amic seu que viu a Bèlgica, i ja fa sis mesos que va marxar del seu país.

"Per mi, a les ciutats hi passen massa coses. A mi m'agrada la natura, tenia molt clar que havia de buscar alguna cosa en zones rurals, per això estic tan content. Podríem dir que estic vivint el meu somni."

El Korneel és de Bèlgica, però ara viu i treballa a Sant Esteve de Palautordera (3Cat)

Està instal·lat en un mòdul extern a la casa, en un pati envoltat d'arbres i al costat del camp. Es dedica, bàsicament, a dissenyar pàgines web, una feina que pot fer des de qualsevol lloc del món. Per això té un equip força lleuger: un ordinador portàtil, teclat, ratolí, una segona pantalla i un notebook.

"Si ets nòmada digital, és molt necessari ser minimalista. Si vols viatjar pel món, has de tenir l'equipatge més petit possible", comenta.


Conciliar feina i natura

A més de treballar, aquests nòmades digitals poden sortir a caminar i córrer per la muntanya, es banyen al riu o planten verdures a l'hort que tenen allà mateix. Un equilibri que el Korneel valora molt.

"Per mi és perfecte perquè hi ha un equilibri ideal entre feina i vida. Jo estic treballant i, quan ja n'he tingut prou, puc sortir a caminar enmig de la natura, o simplement seure a fora a disfrutar del sol i del silenci."

Sobretot a les ciutats, aquest perfil sol anar associat a una imatge d'aïllament dins una bombolla endogàmica d'expatriats, però el Korneel diu que s'esforça per conèixer la gent autòctona i la realitat que l'envolta.

Ha descobert la migdiada, fa classes de castellà i, sovint, li toca cuinar per a la resta de companys, amb qui fan torns a l'hora de preparar els diferents àpats del dia, amb receptes, és clar, d'arreu del món.

Els nòmades digitals rurals combinen la feina amb activitats per gaudir de l'entorn natural (3Cat)

La majoria de residents busquen aquesta connexió amb la natura, però també necessiten una bona connexió a internet. Una eina que, al món rural, no sempre està garantida. El Roger admet que els problemes tècnics encara existeixen, però els relativitza.

Alguna vegada ha caigut la xarxa. O se'n va la llum. Si passa, la gent se'n va al bar, que és el coworking que hi havia abans: es demanen un cafè amb llet i es posen a treballar allà."


Model de futur?

Aquest projecte de coliving rural va començar l'any 2019, de la mà del Roger i un parell de socis més. Assegura que, des d'aleshores, la demanda no s'atura i, fins i tot, hi ha llista d'espera per venir a passar-hi uns mesos.

Les sol·licituds els arriben d'arreu del món i a cada candidat li fan una entrevista en profunditat per comprovar que encaixarà amb el seu perfil de residents. La majoria són europeus, però n'hi ha que vénen dels Estats Units o d'altres països.

La llengua que més fan servir és l'anglès i, fins i tot, han batejat algunes sales amb noms en aquesta llengua. "Així les entenem tots", diu.

Es calcula que arreu del món hi ha 35 milions de nòmades digitals. Alguns escullen destins exòtics i vacacionals com Tailàndia, Bali o les Illes Canàries. Altres prefereixen ciutats cosmopolites com Berlín, Lisboa o Barcelona.

El Roger està convençut que aquest model i aquesta onada de joves professionals tecnològics obre moltes possibilitats també al món rural: "Els colivings són un agent de dinamització rural important".

"Cada cop més hi haurà més capacitat d'aquests nòmades digitals o treballadors remots que buscaran la seva qualitat de vida a la natura i s'ho podran permetre"

Segons diversos estudis, els nòmades digitals s'estan entre sis i nou mesos de mitjana a cada destí. Ara el Korneel fa quatre mesos que està al Montseny i ja té plans de futur: "El meu gran objectiu és acumular diners per comprar-me una furgoneta, poder anar on vulgui i treballar des d'allà. Així em convertiré en un autèntic nòmada digital."

ARXIVAT A:
Digital Despoblament
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut