Treballar 4 dies a la setmana amb menys sou: Desigual i Telefònica ho proven a Catalunya

Desigual fa una consulta als treballadors aquest octubre i Telefònica ha començat una prova pilot fins al desembre

Jordi MartínezActualitzat

La jornada laboral de quatre dies s'obre pas en diversos països tant d'Europa com de la resta del món i ara comença a arribar a casa nostra.

A l'octubre, dues empreses la posaran sobre la taula: una, del sector tèxtil, a través d'una consulta entre els treballadors, i l'altra, del sector de les telecomunicacions, amb un programa pilot de tres mesos d'adscripció voluntària.

En tots dos casos hi ha tant reducció de jornada com de salari.


Referèndum a Desigual

L'horitzó laboral dels treballadors del quarter general de Desigual pot canviar el 7 d'octubre. És el dia que ha triat l'empresa per fer una votació sobre la implantació de la jornada setmanal de 4 dies. Caldrà un 66%, o més, de vots favorables per aprovar-la.

En cas d'una victòria del sí, els empleats passaran a treballar de dilluns a dijous amb un dia de teletreball. El sou també quedarà retallat, concretament un 6,5%. La reducció era del 13%, però la companyia compensa els empleats assumint la meitat de l'impacte.

Les setmanes retallades poden incloure jornades de teletreball (Europa Press)

Desigual, que va tenir pèrdues l'any passat, nega que sigui un estalvi de costos. Coral Alcaraz, directora de recursos humans de l'empresa, diu: "L'objectiu és que la nostra gent estigui millor, que tinguem més conciliació, més flexibilitat, que és cap on va el món. Ens servirà per mantenir el talent i atreure'n."

Els treballadors esperen expectants el dia de la consulta. En parlen, i Adrià Plata, que n'és un, afirma: "Hi ha molta gent que pensa en la pèrdua de salari i de cotització. S'haurà de veure com queda tot al final, però en la plantilla hi ha més sensacions positives que no pas negatives."

Consulta il·legal, segons la UGT

Tenint en compte que no hi ha un comitè d'empresa, els treballadors han format una comissió per resoldre dubtes. Però, segons la UGT, això és il·legal perquè vulnera l'Estatut dels Treballadors.

Javier González, coordinador del sector comerç de la UGT, assegura: "L'article 41 de l'Estatut recull que caldria haver fet una taula amb la representació legal dels treballadors i haver permès la participació dels principals sindicats per negociar la mesura."

L'empresa es defensa i afirma que està complint la normativa. Ho explica Coral Alcaraz: "La llei diu que, si no tens sindicat a la companyia, com és el nostre cas, has de crear una comissió d'empleats, tal com hem fet aquí."

La UGT va més enllà i fins i tot amenaça d'acompanyar els treballadors que ho vulguin a arribar a la via judicial un cop s'hagi fet la consulta del 7 d'octubre. Javier González ho deixa clar: "Els assessorarem jurídicament perquè els seus drets no es vegin retallats per una política clarament perjudicial per a ells."

250 treballadors de Telefónica a Catalunya poden optar per una setmana laboral de quatre dies

Prova pilot a Telefónica

Telefónica sí que ha pactat amb els sindicats, via conveni col·lectiu, una prova pilot de quatre dies a la setmana amb una reducció del 15% del salari (era del 20%, però la companyia la compensa assumint-ne un 5%).

Ha començat avui i durarà fins a finals d'any. Però, a Catalunya, només 10 treballadors dels 250 a qui anava dirigida la iniciativa s'hi han apuntat.

"Per nosaltres l'èxit es que tothom s'hi pugui acollir voluntàriament., No sé quines eren les expectatives que tenia l'empresa. Sempre hem vist amb molt bons ulls tot el que sigui conciliar vida laboral i personal", diu Jaume Álvarez, un dels membres de CCOO al comitè d'empresa de Telefónica.

Un cop acabada la prova, empresa i sindicats n'analitzaran els resultats en termes de productivitat i satisfacció personal per decidir si s'implanta definitivament de cara al 2022.

ARXIVAT A:
Drets laborals
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut