Treballen en un xip biosensor que detectarà el coronavirus en 30 minuts

Aquest dispositiu, a més de ràpid, també és econòmic i permetrà detectar el virus en concentracions molt petites: l'equivalent a una llàgrima o una gota de sang del pacient
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Des que ha aparegut la malaltia per coronavirus, investigadors de tot el món s'han posat a treballar per millorar-ne la prevenció, el diagnòstic i el tractament.

La Comissió Europea ha donat finançament urgent a un equip de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia per desenvolupar un xip biosensor que detecti ràpidament el virus. Ara, la prova diagnòstica triga unes 4 hores i s'ha d'enviar a laboratoris especialitzats.

L'equip està format per 15 investigadors que són els més experts d'Espanya en biosensors. Fan un xip que permetrà detectar la presència del virus i usen una tecnologia molt sofisticada, amb llum.

Laura M. Lechuga, cap del projecte CONVAT ICN2, professora del CSIC:

"La idea és que puguem prendre una petita mostra. Simplement s'ha de col·locar en el dispositiu i pensem que en qüestió d'uns 30 minuts serem capaços de tenir un resultat i saber si el virus està present. Col·loquem sobre la superfície del sensor les proteïnes que atraparan de manera totalment selectiva el coronavirus."

Aquest dispositiu, a més de ràpid, també és econòmic. I permetrà detectar el virus en concentracions molt petites: l'equivalent a una llàgrima o una gota de sang del pacient.

Laura Lechuga:

"Gairebé és com una mostra que has de buscar com si fos una agulla en un paller. Aquest biosensor, però, és capaç de trobar-ho."

Aquesta prova de diagnòstic ràpid es podrà fer en qualsevol ambulatori o centre sanitari, sense haver d'enviar les mostres a un laboratori centralitzat.

 

 

 

Laura Lechuga:

"Nosaltres ens hem compromès amb la Unió Europea que intentarem tenir aquest projecte llest en qüestió de 12 mesos i evidentment intentarem fer-ho abans, però el dispositiu no està preparat perquè sinó ja l'utilitzaríem als hospitals."

Aquest xip biosensor que estarà llest en uns mesos també es farà servir per analitzar els diferents tipus de coronavirus presents en alguns animals que fan de reservori com ara els ratpenats.

Jordi Serra Cobo, projecte CONVAT IRBio - UB:

"La nostra feina és proporcionar aquestes mostres que no són el Covid per posar a punt aquest biosensor que pugui reconèixer tots els coronavirus. Podrem mostrejar un ampli ventall d'espècies per veure si tenen coronavirus o no i avançar-nos per prendre mesures de prevenció davant d'aquests possibles reservoris. És un fenomen que possiblement s'anirà repetint."

L'objectiu és prevenir també futurs brots infecciosos de diferents tipus de coronavirus en humans.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut