Trencadissa a Ciutadans mentre Arrimadas intenta salvar la direcció del partit
S'amplia el Comitè Permanent de 7 a 15 membres incorporant dirigents crítics, el dia que Toni Cantó ha anunciat que abandona el partit i la política
La crisi oberta a Ciutadans la setmana passada per l'intent de moció de censura a Múrcia ja ha tingut conseqüències en la direcció del partit: la renúncia de dos sotssecretaris i l'ampliació del Comitè Permanent.
Ho ha proposat la presidenta, Inés Arrimadas, en la reunió extraordinària de l'executiva del partit d'aquest dilluns, demanada per alguns dirigents regionals. En aquest comitè, que és el nucli dur que dirigeix el dia a dia de la formació, fins ara hi havia set persones, entre les quals Arrimadas i els dos sotssecretaris que han plegat, Carlos Cuadrado i José María Espejo-Saavedra. Tots dos haurien dimitit per la seva responsabilitat en la crisi.
Els altres membres eren la secretària general, Marina Bravo; la portaveu, Melisa Rodríguez; Borja González i el portaveu al Congrés, Edmundo Bal, que ara passa a ser el portaveu de tot el partit.
A partir d'ara, el Comitè Permanent s'amplia a 15 membres, amb la incorporació, entre d'altres, del líder a Andalusia, Juan Marín; la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís; i l'exvicepresident de la comunitat, Ignacio Aguado.
També l'eurodiputat Jordi Cañas, el coordinador a l'Aragó, Daniel García, el portaveu a València, Fernando Giner, i els diputats del Congrés Guillermo Díaz i Sara Jiménez.
Arrimadas: "Hi ha una operació per intentar acabar amb Ciutadans"
En una compareixença de premsa després de l'executiva, Inés Arrimadas ha reconegut errors, però ha denunciat que hi ha una "operació per intentar acabar amb Ciutadans", que ha qualificat de "partit incòmode" perquè és "l'únic partit de centre, liberal, net d'Espanya".
"Nosaltres cometem errors, però no tapem delictes", ha indicat la presidenta de Ciutadans. Entre aquests errors, ha dit que el que més lamenta és no haver "sabut transmetre als espanyols la situació tan greu que hi havia a Múrcia". Arrimadas ha assenyalat que la situació a la comunitat "és greu" i ha fet referència a "pràctiques escandaloses, irregularitats, dades que s'oculten reiteradament":
"Nosaltres som molt bons socis, però molt mals còmplices".
Pel que fa a la Comunitat de Madrid, ha alertat que hi ha el risc que, "per primera vegada, el populisme d'un extrem o de l'altre entri al govern" autonòmic. "Que Madrid no depengui dels que ens volen enfrontats és que depengui del centre, de Ciutadans", ha afirmat.
Envoltada de la nova direcció del partit, que ha definit com una executiva "reforçada i d'unitat", Arrimadas s'ha compromès a continuar defensant "amb orgull i responsabilitat" el projecte de Ciutadans.
Cantó plega
Un altre dels noms proposats per entrar a formar part del Comitè Permanent era el coordinador del partit al País Valencià, Toni Cantó. Poc després de fer-se pública la proposta d'ampliar el nucli dur del partit, però, el diputat a les Corts Valencianes ha deixat l'executiva i ha comunicat que abandona la política i renuncia a l'acta de diputat.
Segons ha dit, en la reunió ha demanat que es votés a favor o en contra de la dimissió de la Permanent i la consulta als militants del futur del partit i que li han dit que no, i ha tingut paraules dures amb la presidenta:
"Avui Inés Arrimadas podia escollir entre protegir el partit o protegir la seva executiva, i ha escollit protegir l'executiva".
Preguntat pels periodistes si pensa passar-se al PP, com han fet recentment altres dirigents del partit, Cantó ha assegurat que no, i que vol tornar a dedicar-se a fer d'actor. Cantó ha marxat a mitja executiva, que cap a les 3 de la tarda continuava reunida.
Espejo-Saavedra i Cuadrado, a Cs des del 2006
Nascut a Madrid i militant de Ciutadans des del 2006, Espejo-Saavedra va ser diputat al Parlament de Catalunya des del 2012 fins al 2019, i va ser-ne vicepresident segon de la mesa a partir del 2015.
Va canviar el Parlament pel Congrés dels Diputats el maig del 2019, i va traslladar tota la seva activitat política a Madrid.
Per la seva banda, Cuadrado, nascut a Barcelona i també militant des del 2006, el 2007 es va convertir en secretari de finances del partit, i se'l considera l'ideòleg de l'operació de Múrcia.
Reunió demanada per pesos pesants
L'executiva d'aquest dilluns era una reunió extraordinària demanada per alguns dels membres més influents d'aquest organisme, com el vicepresident andalús, Juan Marín, o la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís.
La crisi es va obrir dimecres de la setmana passada, quan el PSOE i Ciutadans van presentar una moció de censura al govern de Múrcia, del qual Ciutadans mateix formava part amb el PP.
Es va estendre ràpidament a la Comunitat de Madrid, on la presidenta, Isabel Díaz Ayuso, del PP, va cessar tots els consellers de Ciutadans, va dissoldre l'Assemblea i va convocar eleccions.
Finalment, el pas al PP de tres dels diputats de Ciutadans a Múrcia sembla que invalidarà l'intent de moció de censura en aquesta comunitat autònoma, que continuarà governada pel PP, ara en solitari.
"Caiguda lliure"
La crisi s'ha agreujat aquest cap de setmana, quan un dels dirigents històrics, Fran Hervías, s'ha passat al PP perquè considera que Ciutadans és "una crossa més del sanchisme".
També hi ha hagut moltes crítiques internes, d'agrupacions de militants que demanen un congrés, i d'un dels fundadors, Francesc de Carreras, que ha dit que Ciutadans està "en caiguda lliure".
Mentrestant, el partit assegura que el PP ha llançat una campanya per captar dirigents de Ciutadans, i l'acusa de voler corrompre Espanya en comptes de treballar pels ciutadans:
⛔️El PP ha iniciado una trama corrupta.
Ciutadans (@CiutadansCs) March 15, 2021
🤦🏼♀️ Para comprar voluntades a cambio de dinero y poder.
❌ Es vergonzoso que el PP quiera corromper España en vez de trabajar por los ciudadanos.
👉🏼 Entre #CorrupciónODignidad, Cs siempre estará del lado de la dignidad. pic.twitter.com/dpawnXmdJ2