Tres de cada quatre hotels, tancats en ple mes de juliol a Barcelona
- TEMA:
- Turisme
El sector turístic ha quedat molt tocat per les restriccions derivades del coronavirus. Els destins més castigats són els urbans, als quals la major part de visitants solien arribar en avió.
A Barcelona, hi ha un 75% d'hotels tancats i els que estan oberts han hagut de rebaixar preus i tenen ocupacions baixes, d'entre el 15 i el 20%.
Una situació que es pot veure agreujada pels rebrots que s'estan registrant a diversos punts de Catalunya, com Lleida i l'Hospitalet de Llobregat.
De fet, fonts del Gremi d'Hotels de la capital catalana confirmen que, des que es van decretar les restriccions al Segrià fa dues setmanes, hi ha hagut una disminució de les reserves i un "fort augment" de les cancel·lacions.
Una situació que previsiblement s'agreujarà amb les noves restriccions aprovades aquest divendres a l'àrea de Barcelona.
Hotels amb plaques de pladur
Els hotels acostumen a tenir la porta oberta les 24 hores del dia, així que, per tancar-los a mitjans de març, en molts casos els propietaris van haver-hi de posar plaques de pladur per bloquejar l'entrada.
Fent un recorregut de 800 metres pel barri Gòtic, per un tram de Via Laietana i els carrers Jaume I i Ferran, per exemple, hi trobem 10 hotels.
D'aquests, 7 estan tancats i només 3, oberts. A mitjans de juliol i en una zona que normalment està plena de turistes.
Turistes que arriben en cotxe
De fet, moltes botigues i restaurants tampoc encara han aixecat la persiana. I les que ho han fet, com algunes tendes de souvenirs, no tenen gairebé cap client.
Els pocs turistes estrangers que passegen pel centre de la ciutat són francesos i han arribat en cotxe. Com en Samir, que ha vingut de Marsella amb la família.
"Hem agafat un càmping a la Pineda -diu Samir- i els hi quedarem deu dies".
La Johanna i en Guillermo també han arribat a Barcelona en cotxe, des de París. Lamenten no haver pogut visitar la Sagrada Família que encara està tancada als turistes, però, en general, troben avantatges a la situació actual.
"Hi ha més gent, tenim més aire -expliquen- i fa bo. Honestament, la Covid no molesta gens."
Més reserves a Barcelona que a Madrid
Tot i que els turistes arriben amb comptagotes, segons dades de la Cambra de Comerç, Barcelona és una de les ciutats europees on s'han fet més reserves després del confinament, per davant de Madrid, Roma, Lisboa o Milà.
Aquest any, l'ocupació a les ciutats és baixíssima, tant a Barcelona com a la resta de capitals catalanes.
En canvi, hi ha més demanda a les zones amb més naturalesa, segons explica el soci responsable d'hotels de la consultora Cushman & Wakefield, Bruno Hallé.
"Els establiments de les ciutats són els que estan patint més. En canvi, -diu- els establiments que estan funcionant molt bé són els de petites dimensions en zones naturals com el Delta de l'Ebre, el Montseny, la Costa Brava o l'interior del Maresme".
En hotels més grans i més massificats, per contra, no hi ha tanta demanda en aquesta època de pandèmia.
Això explica que, a la Costa Daurada, on hi ha més hotels de grans dimensions, hagin obert només un 35% d'hotels i en canvi les obertures a la part central de Costa Brava superin el 80%.
Els rebrots, nova amenaça
Fonts del sector expliquen que, fins i tot, hi havia turistes que ja estaven gaudint de la seva estada a Catalunya i van tornar a casa abans d'hora quan es va detectar el primer rebrot al Segrià.
Els mitjans internacionals s'estan fent ressò dels rebrots i de les mesures de restricció de mobilitat i això està afectant.
A la zona de la Gran Via de l'Hospitalet de Llobregat, hi ha més d'una quinzena d'hotels però molt pocs han obert.
Tot i que no són en els tres barris confinats, també han notat els efectes dels rebrots, segons el director d'Easyhotels a Espanya, Jorge Rordíguez Fisac.
"Des que vam obrir l'1 de juliol les reserves eren molt de l'últim minut. Ara aquest tipus de reserves han baixat una mica. La gent està atenta al a les notícies abans de fer la reserva."
Si els rebrots s'estabilitzen o baixen, la temporada la podem mig salvar, segons el president de l'assessoria turística THR, Eulogi Bordas.
"Però si d'aquí a 10 dies els rebrots continúen creixent,-assegura- i els mitjans de comunicació europeu segueixen parlant-ne, aleshores jo crec que tindrem un drama per davant importantíssim".
Han calculat que, si el turisme s'ha de tornar a aturar completament a causa del coronavirus, el govern espanyol hauria de multiplicar per cinc el volum d'ajudes al sector turístic.
- ARXIVAT A:
- Turisme Coronavirus