Tres drons impacten contra Zaporíjia en el pitjor atac a la nuclear en dos anys de guerra
L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica diu que no hi ha perill radioactiu, però avisa del risc creixent d'accident a la central nuclear
El risc d'un accident nuclear greu a la central de Zaporíjia és real i creixent, després que en les últimes hores la cúpula d'un dels reactors del complex ha rebut l'impacte d'un dron.
L'alarma l'ha llançat el director general de l'Organització Internacional per a l'Energia Atòmica arran de l'atac de tres drons contra la central nuclear. Segons Moscou, tres drons van impactar aquest diumenge sobre el complex: el primer va caure en una zona de serveis; el segon, en una zona de càrrega, i el tercer, a la cúpula protectora del reactor número sis. Segons l'OIEA, hi ha hagut una persona ferida.
Moscou acusa Ucraïna de posar en risc la seguretat de la zona, mentre que Kíiv nega categòricament haver atacat la central.
Zaporíjia, amb sis reactors nuclears i situada al front de guerra ucraïnès, és la central atòmica més gran d'Europa i des que Rússia va envair Ucraïna està sota control de Moscou.
La portaveu del Ministeri d'Afers Exteriors rus, Maria Zakharova, ha demanat a la comunitat internacional que condemni i castigui el que qualifica de "terrorisme nuclear".
Per la seva banda, Andrí Iussov, portaveu de la intel·ligència ucraïnesa, ha negat qualsevol implicació de l'exèrcit ucraïnès. Iussov atribueix els atacs al que qualifica de pràctiques habituals russes de provocar incidents de "falsa bandera"; és a dir, provocats pels mateixos militars de Moscou per culpar-ne les tropes ucraïneses.
L'Organització Internacional per a l'Energia Atòmica, que manté un equip a la central per monitoritzar la situació dels reactors, ha fet un crit d'alerta:
"Els danys a la unitat 6 no han compromès la seguretat nuclear, però l'episodi és un incident seriós amb potencial per afeblir l'estructura de l'edifici de contenció del reactor."
La central més gran d'Europa
La central nuclear de Zaporíjia és la més gran d'Europa, amb sis reactors dissenyats i fabricats a la desapareguda Unió Soviètica. Tot i estar tots sis aturats en diferents estadis de parada, el combustible que hi ha als reactors necessita refrigeració constant, amb l'aigua del riu Dniéper.
La baixada de nivell que va provocar la reducció de cabal arran de la destrucció de la presa de Kakhovka, a Kherson, l'estiu passat, va fer témer problemes a Zaporíjia, que no es van arribar a materialitzar.
Ucraïna és un dels països més dependents de l'energia nuclear, que ha marcat la seva història recent. La catàstrofe de Txernòbil, l'abril del 1986, està arrelada a l'imaginari col·lectiu del país. Cada vegada que Zaporíjia és compromesa, el país i el món contenen la respiració.