(Reuters/State Emergency Service of Ukraine)

Atacs amb míssils als afores de Lviv en una zona amb dipòsits de combustible

La ciutat és un dels punts de sortida dels refugiats cap a Polònia i hi hauria almenys cinc ferits, segons les autoritats ucraïneses
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Doble atac rus amb míssils aquest dissabte a la tarda a prop de la ciutat de Lviv, a la part més occidental d'Ucraïna i a 60 quilòmetres de la frontera amb Polònia.

El Ministeri de Defensa rus ha explicat aquest diumenge que els atacs es van fer amb quatre "míssils de creuer d'alta precisió" i que van destruir gran part d'una base amb dipòsits de combustible utilitzats per proveir l'exèrcit ucraïnès.

Segons les autoritats locals, s'han sentit noves explosions després que a primera hora de la tarda n'hi haguessin hagut tres que haurien deixat cinc ferits. Ho ha explicat el governador de la regió, Maksim Kozitski, a Telegram.

Columna de fum sobre Lviv després de l'atac als dipòsits de combustible (Reuters/Pavló Palamarchuk)

El primer atac ha estat a primera hora de la tarda. Després de les explosions es podia veure una gran columna de fum negre a la part nord-est de la ciutat.

L'alcalde de la ciutat, Andrí Sadovi, ha confirmat el segon atac, que hauria causat danys en infraestructures i no en edificis residencials.

Sadovi ha explicat en un tuit que les explosions eren a causa de bombardejos que haurien afectat dipòsits de combustible, però ha parlat instal·lacions industrials, i no militars.

Arran dels atacs, l'administració local ha recomanat als habitants de Lviv que mantinguin la calma i no surtin dels refugis fins a nova ordre.

Segons Rússia, els dipòsits eren de combustible per a l'exèrcit ucraïnès (Reuters/State Emergency Service of Ukraine)

També han demanat a la població que no comparteixi a les xarxes socials vídeos o fotos perquè recorden que "la intel·ligència russa rep el 90% de la seva informació de les xarxes socials".

De tota manera, sí que s'hi han pogut veure algunes imatges:

Sadovi ha assegurat que els míssils han sortit de Sebastòpol, a la península de Crimea, territori ucraïnès que Rússia va annexionar-se el 2014.

Una gran columna de fum visible des de tota la ciutat (Reuters/Vladyslav Sodel)

Encara a Lviv, míssils russos també han destruït els tallers d'una fàbrica militar de reparació de ràdios, segons el Ministeri de Defensa rus.


Míssils per saludar Biden

Els atacs han coincidit amb la visita a Polònia del president dels Estats Units, Joe Biden, que va aterrar amb l'Air Force One a menys de 80 quilòmetres de la frontera amb Ucraïna.

Per Sadovi, la coincidència no és casual: "Amb els atacs d'avui, l'agressor envia una salutació al president Biden, que ara es troba a Polònia", ha declarat, abans d'afegir:

"Crec que el món sencer ha d'entendre que l'amenaça és extremadament greu. Ningú coneix els plans [de Putin], totes les ciutats es troben en circumstàncies molt difícils."

A preguntes dels periodistes durant la visita a un centre d'acollida de refugiats ucraïnesos, Biden va dir que el president rus, Vladímir Putin, és un "botxí".

El president dels EUA, Joe Biden, considera que Putin és un "carnisser" que "no pot continuar al poder" (Reuters/Aleksandra Szmigiel)

Més tard, en la seva última intervenció abans de marxar d'Europa, va assegurar que Putin "no pot seguir en el poder", paraules que la Casa Blanca va afanyar-se a aclarir que no significaven que la Casa Blanca estigués buscant un canvi de règim al Kremlin. 

"El punt del president era que no es pot permetre que Putin exerceixi el poder sobre els seus veïns o la regió. No parlava del poder de Putin a Rússia ni del canvi de règim."

Aquest diumenge, el cap de la diplomàcia nord-americana, Antony Blinken, ha tornat a referir-se a les paraules de Biden per remarcar que "no tenim una estratègia de canvi de règim a Rússia ni en cap altre lloc" perquè això, "en aquest cas, com en tot cas, depèn de la gent del país en qüestió, depèn del poble rus".

"Crec que el president, la Casa Blanca, va dir ahir a la nit que, senzillament, "el president Putin no pot estar facultat per fer la guerra o agredir Ucraïna o ningú més", ha afegit. 


Ciutat de sortida cap a Polònia

Lviv, la capital occidental d'Ucraïna, és un dels punts de sortida dels refugiats d'Ucraïna a través de la frontera amb Polònia. Fins ara havia estat allunyada de la guerra, per bé que ja coneix el so de les sirenes antiaèries.

Encara que ha rebut dos atacs: un míssil contra una base militar als afores, on entrenaven combatents estrangers, que va causar 35 víctimes, i un altre contra l'aeroport de la ciutat, sense víctimes.

Lviv es troba molt a prop de la frontera polonesa

Si es confirma que les explosions les ha provocat un bombardeig rus, posaria en dubte les declaracions fetes divendres per un responsable de l'Estat Major rus, que assegurava que ara l'estratègia de l'exèrcit rus se centraria en el Donbass.
 

 

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut