Façana de l'edifici del Tribunal Constitucional a Madrid

Tres membres del TC trenquen la unanimitat: diuen que s'han vulnerat drets de Junqueras

El Constitucional rebutja el recurs d'empara del líder d'ERC, però per primera vegada perd la unanimitat que sempre havia mantingut davant l'independentisme
Josep Maria Camps Collet Actualitzat
TEMA:
Oriol Junqueras

El ple del Tribunal Constitucional ha rebutjat finalment aquest dijous concedir l'empara a Oriol Junqueras per la presó preventiva decretada per la jutge Carmen Lamela fa més de 2 anys i mantinguda per Pablo Llarena i per la sala d'apel·lacions del Suprem.

El tribunal, però, s'ha dividit i no ha aconseguit conservar la unanimitat que havia mantingut fins ara en els casos que havia afrontat relacionats amb el procés sobiranista català.

Dels 12 magistrats que integren el ple, 3 han formulat un vot particular conjunt contra la proposta de la majoria. Els tres magistrats discrepants són Fernando Valdés, María Luisa Balaguer i Juan Antonio Xiol.


"Previsió legal, finalitat legítima i proporcionalitat"

El ponent de la sentència que ha rebutjat el recurs ha estat el president del tribunal, Juan José González Rivas. El contingut d'aquesta, del vot particular i les argumentacions que han utilitzat uns i altres se sabran els pròxims dies.

La defensa de Junqueras havia argumentat que la presó provisional havia vulnerat els seus drets de llibertat personal i ideològica, d'expressió, de la tutela judicial efectiva, de participació i representació polítiques, de defensa i de legalitat penal.

De moment se sap que la sentència considera que no hi ha hagut vulneració de drets perquè s'han complert les "exigències constitucionals de previsió legal, finalitat legítima i proporcionalitat".

 

Ajornat l'altre recurs

El TC ha deixat per més endavant l'altre recurs de Junqueras que estava debatent, en aquest cas perquè el jutge Llarena li va impedir assistir a la constitució del Parlament de Catalunya el gener del 2018.

El ponent d'aquesta sentència és un dels discrepants en l'altra, el català Juan Antonio Xiol, considerat progressista i que seria partidari de concedir l'empara a Junqueras per vulneració dels seus drets fonamentals.

El magistrat del TC Juan Antonio Xiol (EFE)

Divisió de parers anunciada

Quan va començar el ple del TC d'aquesta setmana ja es preveia que seria força complicat que tanquessin i fessin públiques aquestes sentències sobre Junqueras mantenint la unanimitat.

El tribunal les havia començat a treballar abans que comencés el judici del procés, i va decidir ajornar-ne el debat final fins després que es fes pública la sentència del judici del procés.


El TEDH i Turquia

Ja se sabia que al gener, quan s'estava debatent la resposta al primer recurs, la redactada pel president González Rivas, van decidir ajornar-lo.

El motiu: la petició d'alguns dels membres al ponent que el text tingués en compte la recent doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans, el TEDH.

Aquest tribunal va condemnar Turquia per haver empresonat preventivament el líder opositor kurd i diputat Selahattin Demirtas, i la defensa de Junqueras va al·legar aquest precedent.

ARXIVAT A:
Oriol Junqueras Tribunal Constitucional Procés català
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut