Tres mesos amb el cos de la cria a coll, el dol de la ximpanzé Natàlia al zoo de València

Els responsables del Bioparc no han dubtat a respectar el procés de la mare, que encara es pot allargar algunes setmanes més, tot i l'impacte que la imatge pugui tenir en els visitants
Redacció Actualitzat
TEMA:
País Valencià

Des de mitjans del mes de febrer, al Bioparc de València estan de dol. Una de les dues cries de ximpanzé nascudes 15 dies abans, va morir sobtadament.

Aquesta mort va significar un cop molt dur per a tot el grup de primats del zoo, molt cohesionat. Lògicament, però, la pèrdua va ser especialment desoladora per a la mare, la Natàlia, que gairebé tres mesos després continua portant el cos sense vida del seu fill a coll.

L'equip tècnic del centre valencià, també afectat pel trist desenllaç, no ha dubtat, però, a respectar el procés de dol de la mare, tot i l'impacte que la imatge del cadàver de la cria pugui tenir en els visitants del centre.

D'aquesta manera --defensen--, aporten la màxima tranquil·litat als ximpanzés durant aquest període dolorós, que encara es podria allargar algunes setmanes més.

El cos de la cria està en avançat estat de descomposició (Bioparc València)

En un comunicat, la direcció del centre ha explicat que els ximpanzés "són una espècie on els vincles socials i la cohesió del grup són fonamentals, per la qual cosa tots els membres es veuen afectats per aquest trist esdeveniment".

"Necessiten un període de dol i, a poc a poc, assumeixen la realitat i la pèrdua, tot i que la mare pot necessitar encara un temps fins a decidir desprendre's del cos inert del seu fill."


Mortalitat elevada

El grup de ximpanzés està centrat ara mateix a mantenir un desenvolupament òptim de l'altre "nadó", que sí que ha tirat endavant. Exactament el mateix objectiu que té l'equip tècnic del zoo, que treballa sota les directrius del programa europeu per a la seva protecció (EEP).

És per això que l'única actuació que estan fent en aquest sentit és aportar medicació, ja que qualsevol altra ingerència, com treure la cria morta dels braços de la mare, implicaria una "anestèsia perillosíssima a diversos membres del grup i posar en risc la vida de l'altre nounat", expliquen els responsables de l'equip tècnic.

Aquest centre de València acull un dels grups més nombrosos de ximpanzés de la subespècie "Pan troglodytes verus" que hi ha a tot l'Estat. Un tipus de ximpanzé, per cert, en perill crític d'extinció, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).

Des del centre afegeixen que la mortalitat en aquesta espècie és molt elevada. De fet, la Natàlia ja va perdre una altra cria l'any 2018.

 

ARXIVAT A:
País Valencià Biodiversitat
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut