Tres mesos de guerra a Gaza: morts, desplaçats, ostatges i un conflicte que s'expandeix
- TEMA:
- Guerra a Gaza
Es compleixen tres mesos des que el 7 d'octubre va començar la guerra entre Israel i Hamas a Gaza, que "s'ha convertit en un lloc de mort i desesperació", com l'ha definit Martin Griffiths, secretari general adjunt d'afers humanitaris per a l'ONU. Creixen les crítiques internacionals per la crisi humanitària, però el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha advertit que "la guerra no s'ha d'aturar fins a aconseguir tots els objectius".
Aquell 7 d'octubre, Israel va patir el pitjor atac de la seva història a mans de centenars de milicians de Hamas i la Jihad Islàmica, amb 1.140 morts i més de 7.000 ferits, un atac que Israel ha respost amb gairebé 23.000 morts, la majoria civils, i la xifra augmenta.
Sobre un total de 2.300.000 habitants, un 1% de la població de Gaza ha mort en un conflicte que continua. A més, s'ha forçat el desplaçament del 90% dels habitants, ara concentrats majoritàriament al sud.
Els palestins malviuen sense serveis bàsics, com ara infraestructures sanitàries, pels atacs contra 26 dels 36 hospitals de la Franja, i amb la meitat de la població amb risc de morir de gana, segons l'ONU, si no hi entra aviat més ajuda humanitària.
Denúncia a Israel per genocidi
L'acusació de genocidi contra Israel l'ha formalitzada Sud-àfrica davant del Tribunal Internacional de Justícia, el major òrgan judicial de l'ONU. Demana a aquest tribunal de l'ONU que ordeni al govern de Netanyahu que aturi la campanya militar.
Tant Israel com els Estats Units neguen qualsevol base a aquestes acusacions i diuen que l'únic intent de genocidi el va cometre Hamas contra el poble jueu. Les posicions les defensaran a partir de dijous davant del tribunal, que comença el procés a la Haia.
La situació dels ostatges
Tres mesos després, 132 persones capturades per Hamas continuen dins de la Franja de Gaza, segons Israel, que creu que una vintena haurien mort.
110 ostatges van ser alliberats amb vida, 86 israelians i 24 estrangers, la majoria a finals de novembre durant una treva d'una setmana que va permetre intercanviar-los per 240 palestins presos a Israel.
A més, l'exèrcit israelià ha recuperat els cadàvers d'11 segrestats més, 3 dels quals els van matar per error soldats israelians.
Tot el que passa a Gaza, però, es compta sense testimonis externs, per la prohibició de l'entrada de mitjans estrangers i l'eliminació de reporters locals. Un centenar han mort.
Més enllà de Gaza
Aquest és, a més, un conflicte que ja té caràcter regional, amb atacs des de la frontera del Líban fins al sud del mar Roig, i que està afectant la geopolítica i l'economia global.
La situació dels palestins a Cisjordània o a Jerusalem Est també ha empitjorat en aquests tres mesos, per l'amenaça dels colons jueus i les operacions de l'exèrcit israelià, que ja han deixat 325 morts i centenars de detinguts. La repressió, però, ha fet augmentar les manifestacions en suport de Hamas, fins ara minoritari en aquests territoris palestins.
La mort del número 2 de Hamas, Saleh al-Arouri, aquesta setmana en un atac israelià a Beirut, ha escalat el conflicte amb la guerrilla xiïta libanesa de Hezbollah, que ha anunciat venjança. Aquest cap de setmana han començat els atacs creuats.
Uns altres aliats de Hamas, els houthis del Iemen, han aconseguit afectar el trànsit marítim al mar Roig, amb els seus atacs sobre vaixells amb interessos israelians. 18 companyies navilieres internacionals han decidit rodejar l'Àfrica per evitar el mar Roig, i el preu dels contenidors per al comerç internacional s'ha triplicat.
- ARXIVAT A:
- Guerra a Gaza Israel Hamas Gaza