Dues dones amb bufanda groga davant del Palau de la Generalitat, aquest dimarts a la tarda (ACN)

El govern desafia la Junta Electoral i manté el llaç groc al Palau de la Generalitat

La delegació del govern espanyol a Catalunya informa que encara hi ha llaços grocs en edificis oficials, només la Conselleria d'Empresa ha retirat el llaç groc que tenia a l'entrada
Actualitzat
TEMA:
Eleccions 28A

El president de la Generalitat, Quim Torra, desafia la Junta Electoral Central i manté els llaços grocs als edificis públics. Després de la reunió del consell executiu d'aquest dimarts, la portaveu Elsa Artadi ha informat de la decisió de mantenir els llaços.

Torra ha demanat al síndic de greuges un informe sobre què ha de fer la Generalitat. A més, el president de la Generalitat ha fet arribar un escrit a la JEC en què demana que se suspengui el termini de 24 hores per retirar els llaços. Torra al·lega la dificultat d'executar l'ordre a causa de la varietat i del gran nombre d'edificis públics. Només una hora després, la Junta Electoral rebutjava la petició.

La delegació del govern espanyol informa la Junta Electoral

Aquest dimarts a la tarda, la delegació del govern espanyol a Catalunya ha enviat a la Junta Electoral fotografies del Palau de la Generalitat i de vuit conselleries per certificar que encara hi havia llaços grocs i estelades.

En concret, l'informe esmenta el Palau de la Generalitat i les conselleries de Governació i Relacions Institucionals; Cultura; Territori i Sostenibilitat; Interior; Economia i Coneixement; Agricultura, Ramaderia i Pesca; Salut, i Empresa i Ocupació, tot i que a la tarda s'han retirat els llaços d'aquest edifici.

L'informe, amb fotografies, només esmenta nou de les tretze seus de la Generalitat, a falta de revisar-les totes, tasca que encara no ha acabat. Són els edificis públics que haurien desobeït el requeriment de la Junta Electoral Central que ahir donava 24 hores per retirar tots els símbols independentistes dels recintes públics catalans.

Ara, la Junta Electoral ha de decidir si ho envia a la Fiscalia o ordena que actuïn els Mossos d'Esquadra. Els Mossos són les forces d'ordre públic responsables de retirar els llaços si s'ordenés complir el requeriment de la JEC, segons recorda el govern espanyol.

 

Desenes de persones amb estelades, en la concentració d'aquest dimarts convocada per l'ANC a la plaça de Sant Jaume (ACN)


Concentració de l'ANC a la plaça de Sant Jaume

Aquest mateix dimarts, membres de l'ANC han mostrat el seu suport a Torra davant del Palau de la Generalitat. Unes 300 persones s'han concentrat a la plaça de Sant Jaume i han corejat lemes com "amb gent a la presó, el llaç al balcó" o "la Colau s'ha cagat i el llaç ha retirat".

Molts dels manifestants lluïen llaços, estelades i complements grocs com bufandes, paraigües, bosses de mà o abrics.

 

 

Treuen els llaços grocs de la Conselleria d'Empresa

La Conselleria d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya ja no té el llaç groc que hi havia a la porta. És la primera conselleria que retira els símbols que la Junta Electoral Central considera "partidistes", poc després que es complís el termini de 24 hores donat perquè es retiressin de tots els edificis de la Generalitat.

En canvi, per ara, es manté una pancarta reivindicativa en un balcó del departament. Fonts de la Conselleria han confirmat a TV3 que el llaç groc s'ha retirat aquest dimarts, però no per ordres de la consellera, Àngels Chacón. No han aclarit qui ha tret el llaç que hi havia a la porta.

 

La façana de la Conselleria d'Empresa, aquest dimarts al vespre

 

A la nit, la consellera Àngels Chacón ha remarcat el seu "compromís" amb els dirigents independentistes que són a la presó i a l'estranger. Chacón ha defensat que ella ha "portat el llaç groc en entorns on ningú el portava" i ha assegurat que la Junta Electoral "no podrà aturar" el "dret a la llibertat d'expressió".

 

 

 

La Junta Electoral Central va donar aquest dilluns 24 hores a Quim Torra per retirar els llaços grocs i les estelades de la Generalitat. El president de la Generalitat ha decidit, de moment, no retirar la pancarta del Palau de la Generalitat i ha encarregat un informe jurídic.

 

Pancarta reivindicativa a la Conselleria d'Empresa, on des d'aquest dimarts no hi ha llaços grocs

 

ARXIVAT A:
Eleccions 28A Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut