Trias per Barcelona i ERC sumen 16 regidors, per sota dels 21 que marquen la majoria absoluta (Europa Press/David Zorrakino)

Trias ofereix a Maragall una tinència d'alcaldia per governar plegats a Barcelona

Trias per BCN està negociant amb ERC un pacte que, si es materialitza, s'haurà de sotmetre a la votació dels militants de les dues formacions

RedaccióActualitzat

Trias per BCN i ERC estan negociant aquest divendres un acord per compartir govern a l'Ajuntament de Barcelona: segons fonts de la candidatura encapçalada per Xavier Trias, ha ofert a Ernest Maragall encarregar-se d'una tinència d'alcaldia.

La proposta, si finalment es materialitzen les negociacions, se sotmetrà a votació de la militància de tots dos partits abans del ple de constitució de l'Ajuntament, convocat per a aquest dissabte a les cinc de la tarda.

Junts ja ha anunciat que consultarà telemàticament la militància sobre l'acord amb Esquerra entre les 8 del matí i les 2 de la tarda. També ha dit quina serà la pregunta: "Fas confiança a Xavier Trias per negociar i arribar a un acord per assolir un Govern de canvi, progrés i benestar a la ciutat de Barcelona amb Ernest Maragall i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)?"

 

16 regidors, encara lluny de la majoria de 21

Trias per Barcelona va guanyar les eleccions amb 11 regidors, mentre que ERC va quedar quarta, amb 5. Sumen, doncs, 16 regidors, que encara els deixen lluny dels 21 que marquen la majoria absoluta.

Tot i això, el fet que ERC opti per aquest acord fa molt més difícil que el candidat del PSC, Jaume Collboni, pugui aconseguir els 21 regidors que necessitaria per ser alcalde.

Només ho podria fer ajuntant en un mateix acord els Comuns i el PP, una via que els d'Ada Colau han descartat aquest dijous a la tarda.


El PP insisteix per fer alcalde Collboni

Malgrat tot, el PP insisteix en aquesta opció: aquest divendres al matí el cap de llista, Daniel Sirera, ha enviat una carta a Collboni oferint-se a facilitar-li l'alcaldia.

En la carta, escrita en castellà, Sirera li diu que no vol entrar al govern, però que votarà a favor seu si convenç Barcelona en Comú de fer el mateix, amb la condició que tampoc entrin a l'equip de govern:

"Vull transmetre't la meva voluntat d'arribar a un acord d'investidura i de governabilitat amb tu, un acord en què els Comuns no formin part del govern de la ciutat."

Sirera acaba la carta dient que "ha deixat lliure" l'agenda d'aquesta tarda de divendres per trobar-se amb ell per parlar de la seva proposta.


El PSC pressiona els Comuns i no diu res sobre el PP

En el mateix sentit que el PP, el PSC ha continuat aquest divendres pressionant Barcelona en Comú perquè "reconsiderin" la seva posició, i votin a favor de Collboni com a alcalde.

Se n'ha encarregat Laia Bonet, número 3 de la llista del PSC, que ha dit que "no s'entendria que qui va néixer per fer front a Xavier Trias acabi fent-lo alcalde":

"Demanem al partit d'Ada Colau que pensin en Barcelona i deixin de pensar en els interessos del seu partit. Si demà Barcelona no té un alcalde progressista serà responsabilitat dels Comuns."

Sense fer cap referència al PP, que ara mateix és el suport més a l'abast que té Collboni, Bonet ha afirmat que continuen negociant amb Barcelona en Comú, i també amb ERC.

 

ARXIVAT A:
JuntsERCErnest MaragallEleccions municipals 2023
Anar al contingut