Trilla: "No ens podem permetre informacions contradictòries, cal vacunar el màxim de gent"
El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic tem que la confusió sobre les campanyes de vacunació als estats es traslladi a la població
Vacunar el màxim de gent possible en el temps més ràpid i de la forma més segura: aquesta és la recomanació del cap del Servei de Medicina Preventiva i d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, que ha avisat: "La situació és de crisi sanitària, i de tot això ens poden protegir les vacunes".
Trilla ha criticat la desconfiança dels estats cap a les recomanacions de l'Agència Europea de Medicaments i tem que això es traslladi a la població. En les últimes setmanes, alguns països europeus --entre els quals Espanya-- han aturat les campanyes de vacunació a l'espera dels dictàmens sobre els casos rars de trombosi d'AstraZeneca.
"Quan hi ha confusió i ordres aparentment contradictòries, és molt difícil argumentar per què s'ha de fer alguna cosa. Si tots els països fessin cas a les recomanacions de l'EMA, qui té l'autoritat científica i tècnica, amb les mínimes adaptacions possibles, ajudaria que les instruccions fossin més clares."
"Als hospitals estarem millor, els que es vacunen no acaben ingressats, però la societat com a tal no arrencarà fins que els nivells d'immunitat siguin prou alts. Sempre hem de filar prim, però no més prim que la ciència o l'epidemiologia."
Precisament, de cara a una possible nova soca de Covid-19, el cap d'Epidemiologia ha dit que cal una cobertura "massiva" a tot el món. L'Organització Mundial de la Salut mostra preocupació per unes mutacions en la variant de la Covid detectada últimament a l'Índia.
"És més transmissible, hi hauria més contagis, podria ser que la variant índia s'escapés de l'efectivitat de les vacunes. Una combinació preocupant. En un món interconnectat sempre ens en pot arribar algun cas. S'han d'aïllar i tenir sota control allà on apareixen per evitar que s'estengui."
Les autoritats sanitàries alerten que aquestes variants fan que el virus sigui més transmissible i resistent a les vacunes.
"A Catalunya s'han detectat uns quants casos de la variant sud-africana i de la variant brasilera. El virus és una espècie de bomba de rellotgeria. Si els deixem créixer i fer-se forts, sempre serà un risc. La variant índia és el "malson esperable", que agafi el pitjor de les altres."
Recupera l'entrevista del doctor Antoni Trilla al canal 3/24:
507 crítics
A Catalunya augmenta lleugerament l'ocupació a les UCI, que ara atenen 507 malalts crítics de Covid-19. No obstant, no s'ha detectat un repunt important de contagis després de Setmana Santa. Una "bona notícia", segons el doctor Trilla, que avisa que el més desitjable és no sobrepassar els 600:
"En aquesta quarta onada plou sobre mullat. L'hem començat amb les UCI bastant plenes. La bona notícia és que el que podria haver estat una acceleració dels casos per contactes, sobretot durant la Setmana Santa, no ha anat a aquest ritme. La situació és més tranquil·la, però cal prudència, les xifres segueixen sent molt elevades."
Segons les últimes dades de Salut, aquesta setmana s'han registrat més d'11.000 nous positius i la taxa de positivitat encara és alta (6,5%).
Pel que fa a la campanya de vacunació, ja s'han administrat més de dos milions de dosis, i això ha permès vacunar el 20% dels catalans almenys amb una de les punxades. Es manté la velocitat de contagi a 1,38 i el risc de rebrot a 350.
Els morts per la pandèmia de Covid-19 ja superen els 3.000.000 a tot el món, segons dades de la Universitat John Hopkins.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus