Trilla, sobre la covid a la Xina: "No és bona situació que circuli entre milions de persones"
El govern espanyol recomana a les persones que viatgin des de o cap a la Xina que tinguin la pauta completa de vacunació i prenguin mesures de protecció
Ens hem de preocupar, per l'onada de positius a la Xina, ara que es posa punt final a l'estratègia de covid zero? L'epidemiòleg de l'Hospital Clínic Antoni Trilla considera que hi haurà més probabilitat que el virus muti, perquè es trobarà amb una quantitat ingent de població que no hi ha estat en contacte o que té una immunitat baixa per unes vacunes menys eficaces que les que s'han posat a Europa.
"És evident que no és una bona situació que hi hagi una possible circulació del virus en un país amb 1.400 milions de persones que majoritàriament es poden infectar perquè no tenen el mateix grau d'immunitat que tenim aquí", ha afirmat en declaracions a TV3.
L'especialista del Clínic-Universitat de Barcelona diu que les dades oficials de la Xina continuen sent dubtoses i constata que això fa difícil valorar la magnitud del que hi està passant.
Tot i que la Xina va vacunar bona part de la gent, la immunització ha arribat més a la gent jove que a la gran, que és de més risc, especialment a la part més rural del país. I l'esclat de casos actual s'espera que vagi a més, tenint en compte que d'aquí a 3-4 setmanes se celebrarà l'Any Nou xinès, que implica milions de desplaçaments.
Crítica a la Xina per tancar de cop l'estratègia de covid zero
La principal crítica que Trilla fa al govern de Pequín és que hagi obert l'aixeta de cop sense preveure una transició.
"El problema de la Xina és que s'ha passat, en una setmana, d'una política de covid zero, marcada pel govern, seguida per tothom i molt reforçada, a dir 'això s'ha acabat', sense haver preparat una estratègia de com s'havia d'afrontar la transició", lamenta.
L'epidemiòleg creu que s'hauria d'haver reforçat el sistema sanitari --la Xina té molts menys llits d'UCI dels que necessita-- i també fer arribar la vacunació a més gent.
Trilla: "El virus tindrà bona capacitat de mutar"
Davant d'aquest panorama, l'escenari que preveu és d'una mutació del virus.
"Si s'estén molt, no tindrà necessitat de fer-se més fort per saltar-les les vacunes que hem desenvolupat, però segurament tindrà bona capacitat de mutar perquè pot haver-hi molta gent infectada. Això s'ha d'anar vigilant", adverteix.
El gran problema podria venir si el SARS-CoV-2 torna a passar als animals, segons Trilla:
"La sorpresa dolenta seria que el virus fes una mutació o regressió perquè passés als animals, que és d'on va sortir. Aquí sí que podríem tornar una mica als orígens i ens podríem trobar un virus que fos molt resistent a les vacunes que tenim. Això mai es pot descartar."
Trilla ha subratllat que la Xina pot tenir aquest problema tenint en compte "la gran densitat d'animals, els seus costums i la manca d'higiene en alguns mercats".
Per això conclou que "cap país del món és bo per tenir una epidèmia, però, si n'hi ha un de dolent, en aquests moments, és la Xina, clarament".
Caldria tancar fronteres?
Ara a la Xina hi circula ràpidament una subvariant d'òmicron, més lleu que l'original. Països com els Estats Units, el Japó, Malàisia o Itàlia han anunciat que exigiran als viatgers procedents de la Xina un test negatiu per entrar al seu territori.
La Unió Europea, després de reunir-se d'urgència els ministres de Sanitat, no ha pres cap decisió, tret de la recomanació de continuar amb "una vigilància activa", sobretot seqüenciant els virus detectats en els tests fets a persones provinents de la Xina.
I això és el que defensa Trilla, no abaixar la guàrdia en aquesta vigilància. "En aquests moments, els Estats Units tenen molts més casos que la Xina. Tampoc és que aquí estiguem tots nets i ells ens puguin embrutar. (...) S'ha abaixat bastant la guàrdia amb la vigilància epidemiològica i és important veure quins virus estan circulant", ha indicat.
A partir d'aquí, si aparegués una variant que ho compliqués tot, caldria "actuar al més aviat possible".
Per notícies com aquestes, tot i les ganes, l'epidèmia no es pot donar per tancada, però sí que convé posar dosis de reforç de la vacuna, sobretot a la població de risc.
Recomanacions a les persones que viatgin des de o cap a la Xina
Davant l'explosió de casos a la Xina, el Ministeri de Sanitat ha convocat per aquest divendres una reunió de la Ponència d'Alertes de Salut Pública per compartir les conclusions de la trobada del comitè de seguretat sanitària de la Unió Europea d'aquest dijous.
Espanya ha demanat una postura coordinada i continuar seqüenciant el virus.
També es recomana a les persones que viatgin des de o cap a la Xina que tinguin la pauta completa de vacunació i que prenguin les mesures bàsiques de protecció.