Trilla: "Tindrem rebrots. La clau és quin tipus de rebrot podem permetre'ns"
Els epidemiòlegs Antoni Trilla i Magda Campins i l'investigador en malalties infeccioses Oriol Mitjà alerten de la necessitat d'evitar una altra onada de contagis de coronavirus, un cop relaxat el confinament
La desescalada del confinament ha generat molta controvèrsia política entre els governs català i espanyol. Els experts, què hi diuen? És un bon moment per començar a relaxar les mesures o cal esperar més?
Ho hem preguntat a la doctora Magda Campins, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron; el doctor Antoni Trilla, que té el mateix càrrec, però a l'Hospital Clínic; i Oriol Mitjà, investigador de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol,
Desconfinar més tard
Oriol Mitjà i Magda Campins defensen que caldria haver allargat el confinament total per reduir riscos i donar marge a les Unitats de Cures Intesives.
Oriol Mitjà:
"Jo seria favorable de continuar utilitzant la mesura del confinament fins que tinguem la seguretat que podem controlar l'epidèmia. A dia d'avui, el que sí que podem dir és que no hi ha mesures suficients com per poder fer un desconfinament, sense riscos"
Magda Campins:
"Jo cec que l' ideal hagués estat esperar una setmana, 10 dies més, perquè així haguéssim tingut més capacitat per ingressar a les UCI"
Antoni Trilla no és tan contundent:
"Jo crec que aquesta és una decisió que es podia prendre, com també em sembla legítim que hi hagi persones que creguin que això no s'hauria de fer i es podria haver allargat una mica més"
Probabilitat de rebrots
Sigui com sigui, la primera fase de desconfinament ha començat, amb tots els riscos que això comporta. La manera com es faci serà decisiva. Com i quan es mogui la població, la higiene de mans que se segueixi, el correcte ús de mascaretes quan no es pot mantenir la distància de metre i mig i poder fer tests massius seran elements clau per deteminar quines en seran les conseqüències.
Antoni Trilla admet que hi haurà rebrots, però diu que cal poder-los acotar:
"No podem permetre'ns un rebrot, però hem de pensar que tindrem rebrots. La clau és quin tipus de rebrot podem permetre'ns. D'una població concreta, dius 'bé, això és manegable'. Si el rebrot és de tal magnitud que no es pot absorbir, haurem de tornar a tancar"
Magda Campins alerta del risc de contagi a partir de persones sense símptomes:
"Quan les persones tornin a sortir pot haver-hi casos d'aquests asimptomàtics, perquè també sabem que hi ha casos d'aquests asimptomàtics, però que aquests casos també són transmissors. Aquests, quan puguin anar a treballar o a compartir espais comuns, pot tornar a haver-hi transmissió"
"Ara és molt important que només surtin al carrer les persones que hagin d'anar a treballar en aquestes feines que estan autoritzades, que les altres persones, per més ganes que tinguin de sortir al carrer, és molt important que no surtin al carrer"
La importància de prevenir i detectar casos
Oriol Mitjà recorda que la prevenció és clau:
"També dependrà de com utilitzem les mascaretes. Com més i millor utilitzem les mascaretes, menys probabilitat de rebrot"
"Com més testos tinguem i més símptomes i més casos detectem i aïllem, també hi haurà menor probabilitat de rebrot"
La capacitat per diagnosticar els possibles nous contagis i per estudiar quanta població s'ha infectat fins ara és bàsic per poder decidir quines mesures es poden seguir prenent. De moment, els tests s'han fet només a casos greus i a personal sanitari, i se n'han començat a fer a les residències.
Magda Campins insisteix en la necessitat de diagnosticar el màxim de casos:
"Hem de fer-ho, no podem caure en un segon error. Ara hem de tenir disponibilitat de totes les PCR necessàries, de tots els tests serològics necessaris, hem de tenir capacitat del sistema de poder detectar, si no tots, la gran majoria de casos que es produeixin"
Fins d'aquí a unes setmanes no es podrà valorar si el primer pas del desconfinament ha de fer marxa enrere o si es pot seguir desescalant.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Salut