Triturar pollets i castrar garrins sense anestèsia deixarà de ser legal a França
El govern francès prohibirà, a finals de l'any que ve, pràctiques industrials molt criticades pels animalistes
Pràctiques industrials com triturar pollets o castrar garrins sense anestèsia estaran prohibides a França a finals del 2021. El ministre d'Agricultura, Didier Guillaume, s'ha compromès a erradicar-les com ja ha fet el país veí, Suïssa, des d'aquest any.
En el cas dels pollets, la indústria haurà d'optar per algun altre mètode per desfer-se dels mascles, que a les granges de gallines ponedores es descarten tot just néixer perquè es considera que no és rendible criar-los. Un reglament europeu permet triturar els pollets sempre que la mort sigui "immediata" i "dins de les primeres 72 hores" des del naixement.
A Suïssa, continua estant permès fer servir CO2 per matar-los. França, però, també vol prohibir l'asfíxia.
Alternatives a la matança de pollets
Algunes associacions animalistes reivindiquen sexar els pollets quan encara són a l'ou, una tècnica que s'està desenvolupant en diversos països, o bé optar per criar també els mascles, cosa que la indústria, en aquest moment, descarta perquè no en treu partit ni en creixement, perquè no tenen tanta carn com els pollastres que es crien per ser menjats.
Pel que fa als garrins, la raó de la castració en viu -més freqüent a França que en altres països productors- és que permet evitar la pudor nauseabunda que pot deixar anar la cocció de determinats mascles i que prové de les hormones sexuals.
A la cooperativa francesa Cooperl, que aplega una quarta part dels ramaders del país, van començar a comercialitzar porcs no castrats l'any 2013. Per assegurar-se que el consumidor no toparà amb la fortor, fa servir el nas humà. Té una trentena de persones que treballen detectant les peces susceptibles d'emetre aquesta ferum durant la cocció.
Crítiques dels animalistes
Els canvis encara són insuficients per molts animalistes. N'hi ha que critiquen que no es posi fi a la ramadaria intensiva. Altres voldrien que es prohibís la venda d'ous de gallines criades en gàbies.
El ministre es defensa dient que les mesures s'han de tirar endavant pactant-les amb els ramaders i que, si fossin gaire radicals, els consumidors optarien per productes d'altres països. "El benestar animal no és la fi de la criança, sinó criar millor", ha al·legat.
- ARXIVAT A:
- Maltractament animalRamaderia