Imatge de la balena beluga Hvaldimir
Hvaldimir portava des del 2019 nedant per lliure (REUTERS)

Trobada morta Hvaldimir, la balena beluga sospitosa de ser una espia russa

Biòlegs marins noruecs li seguien els moviments des del 2019, el primer cop que va aparèixer al nord de Noruega

RedaccióActualitzat

La famosa balena beluga sospitosa de ser una espia russa, Hvaldimir, ha mort. S'ha trobat el seu cos sense vida a la costa oest de Noruega i aquest dilluns se li ha fet l'autòpsia per determinar la causa de la mort. 

L'organització sense ànim de lucre Marine Mind seguia els moviments de la balena i ha estat la que ha informat de la mort de l'animal en una publicació a xarxes: "Hvaldimir no era només una balena beluga, era un far d'esperança, un símbol de connexió i un recordatori del vincle profund entre els éssers humans i el món natural."


Una balena espia?

Hvaldimir va aparèixer per primer cop al nord de Noruega l'abril del 2019 i va cridar l'atenció perquè portava un arnès amb les paraules "Equipment St. Petersburg". 

Això implicava que podia procedir de Rússia i li van posar de nom Hvaldimir, un joc de paraules amb "hval" ("balena" en noruec) i el nom del president rus, Vladímir.

En trobar-la, van veure que també duia una càmera, i per això es va estendre la creença que podia ser una balena espia, per gravar els vaixells que circulen pel mar de Barentsz.

Des de llavors, biòlegs marins noruecs seguien els seus moviments i fins i tot van arribar a detectar-ne la presència a Suècia, cosa que implicava que la balena s'havia mogut en direcció contrària al que seria habitual en la seva espècie.

Recentment, però, havien traslladat la balena a un fiord de la regió de l'est de Finmark, on les autoritats confiaven que es podria integrar amb altres exemplars de la seva mateixa espècie.  

ARXIVAT A:
Medi ambientRússiaNoruega
Anar al contingut