Troballa al Palau de la Generalitat: el Saló Sant Jordi amagava frescos renaixentistes

Seguint el criteri d'experts en història de l'art, s'estan retirant les obres d'exaltació nacionalcatòlica de l'època de Primo de Rivera

Redacció/AgènciesActualitzat

La restauració del Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat ha destapat una important troballa artística: part de la decoració renaixentista original del saló, que es va construir entre els anys 1596 i 1617 a càrrec de l'arquitecte Pere Blai.

Tal com preveia la comissió d'experts que van aconsellar retirar les pintures murals que decoraven el saló, les primeres prospeccions fetes pels tècnics en patrimoni han posat al descobert una de les escasses mostres d'aquest art a tot Catalunya.

Es calcula que serien de principis del s. XVII i encara no se'n sap l'autor.

El restaurador Rudi Ranesi, coordinador de l'equip encarregat de la pintura mural i pedra, ha explicat que "tenen estil de grotesques, una tècnica usada en aquesta època, molt interessant perquè és força única a Catalunya i és contemporània de l'edifici". Ranesi ha recordat que la seu del govern és "el primer edifici renaixentista a Catalunya".

El Departament de la Presidència creu que tenen molt més valor les pintures renaixentistes que les del 1926 (ACN/Maria Pratdesaba)

Malgrat que des de la Generalitat ja tenien coneixement que hi serien, ara és quan "es descobreix la magnitud de les pintures", tal com ha destacat el subdirector general d'Obres i Serveis del Departament de la Presidència.

Josep Girabal ha explicat que aquest és "un factor que serà sotmès a criteri dels especialistes de l'àmbit patrimonial, per saber què s'ha de fer amb aquestes pintures". Ha remarcat, això sí, que són les pintures originals de l'edifici, i això ja té un gran valor.

"No sabíem que trobaríem tanta pintura antiga. Ara cal replantejar la intervenció, perquè el procés és lent i difícil", ha reconegut Ranesi.


Mesos d'obres

La retirada de les obres d'exaltació nacionalcatòlica característiques dels anys 20 del segle passat tot just va començar el 2 de maig i s'allargarà un any.

El Departament de Cultura ha orientat sobre com s'han de retirar i conservar les pintures (ACN/Maria Pratdesaba)

També ha deixat al descobert esbossos del treball del pintor Joaquim Torres García, que havia de decorar tota la sala i no va poder completar el projecte.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha visitat aquest dilluns els treballs de restauració i, a sobre de la tarima instal·lada al sostre de l'espai, ha pogut observar les pintures originals i conversar amb els especialistes sobre aquest descobriment i l'alt valor artístic de la decoració del Renaixement.

El president de la Generalitat ha visitat els treballs de restauració (EFE/Quique García)

"Recuperar l'essència de l'espai renaixentista"

Girabal ha recordat que aquest és l'espai "més emblemàtic del Palau de la Generalitat" i que es va construir el 1596 amb unes obres que van durar 21 anys.

S'estan retirant del sostre pintures de l'any 1926, fetes durant la dictadura de Primo de Rivera (EFE/Quique García)

La previsió és que abans d'acabar l'any es retirin totes les pintures encarregades per Primo de Rivera, i que l'agost del 2024, després d'una segona fase de treballs, "la imatge del saló recuperi l'essència de l'espai renaixentista", ha remarcat Girabal.

La idea és fer-hi "una adequació provisional dels paraments amb un revestiment de feltre".

L'obra al Saló Sant Jordi respon a un projecte que es va redactar a partir del 2019 segons els criteris establerts per una comissió d'experts que va fixar la intervenció que s'hi havia de fer i va donar llum verda a la retirada d'uns frescos que representaven escenes com el Compromís de Casp, la batalla de Lepant o l'arribada de Colom a Barcelona davant els Reis Catòlics.

El president Quim Torra va impulsar la reforma amb la voluntat que la decoració del Saló Sant Jordi fos digna del segle XXI. 

Les pintures que es retiren es van fer en plena efervescència nacionalcatòlica i del feixisme a Europa (EFE/Quique García)

Els experts en història de l'art van considerar que aquestes pintures eren de poc valor i que s'hi haurien afegit amb una finalitat més ideològica que no pas artística.

Els murals que s'estan retirant ocupen més de 850 metres quadrats i es tracta de 24 pintures sobre tela de gran format, a les parets, i 45 de més petites al sostre i la cúpula. El projecte es va encarregar a l'empresa Urcotext amb un pressupost d'1,9 milions d'euros.

En aquest enllaç de Google Street View es pot fer una visita virtual al Saló Sant Jordi tal com estava abans de l'inici de la invervenció:

ARXIVAT A:
ArtGeneralitat de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut