Trobat un niu de tortuga careta amb 94 ous al delta de l'Ebre, el primer en dos anys
Un niu de tortuga careta es converteix en el primer niu de la temporada d'aquesta espècie protegida a la costa catalana des del 2021
Després d'un any sense localitzar cap niu de la tortuga careta a la costa catalana, ha aparegut al Parc Natural del Delta de l'Ebre un niu d'aquesta espècie amb 94 ous. El niu es va trobar la tarda de dimarts, quan els tècnics del parc natural van avisar del rastre.
Dels 94 ous que ha posat la tortuga, 16 han estat traslladats a les instal·lacions del Centre de Recuperació d'Animals Marins (CRAM) per assegurar la seva viabilitat. La resta s'han deixat al niu, seguint el protocol d'actuació en aquests casos.
El niu s'ha mogut una mica més lluny de la línia de platja, en una zona dunar, per garantir la correcta incubació, segons expliquen des del CRAM.
Aquestes actuacions s'han aconsellat pels aiguats dels últims dies i la curta distància que hi ha des del niu a la línia de costa.
En l'operatiu han participat tècnics del parc natural, membres del Cos d'Agents Rurals, el Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i el CRAM.
Quan es poden trobar nius de tortuga?
La temporada de cria de tortuga careta comença a principis del mes de juny i s'allarga fins a finals d'octubre.
Les mares solen fer els nius entre mitjans de juny i finals de juliol, i les cries comencen a emergir a partir de principis d'agost fins a mitjans o finals d'octubre.
L'any passat no se'n va trobar cap d'aquesta espècie, mentre que el 2021 se'n van trobar cinc.
N'augmenta la presència a la costa catalana
La tortuga careta, coneguda també com a tortuga babaua, es tracta d'una espècie que es troba a l'oceà Atlàntic, Índic i Pacífic i el mar Mediterrani.
La nidificació de les tortugues careta a la costa catalana va començar fa uns 10 o 15 anys, un canvi de comportament "motivat probablement pel canvi climàtic", segons indiquen des del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Històricament, el Mediterrani Occidental ha estat un lloc amb presència de tortugues juvenils i subadultes que venien per alimentar-se, però fins aleshores les femelles no havien vingut a reproduir-se.
En zones com el delta de l'Ebre, on la localització d'aquestes tortugues marines és cada vegada més freqüent, s'haurà de tenir en compte la seva presència a l'hora de dissenyar i executar actuacions per a la protecció del litoral.
Què has de fer si trobes una tortuga a la platja?
En plena temporada de nidificació és molt important seguir una sèrie de normes per permetre que aquests fets tan excepcionals continuïn passant a la nostra costa.
Cal recordar que la tortuga careta és una espècie protegida, declarada espècie amenaçada pel Govern de la Generalitat de Catalunya el 2022, en la categoria de "vulnerable".
En cas de trobar-nos amb una tortuga, rastres o un niu, el CRAM mostra quin ha de ser el protocol que hem de seguir:
ALERTA!🚨 Ens trobem a l'inici de la temporada de nidificació de la tortuga caretta. Saps com actuar correctament? ⤵️ Comparteix! pic.twitter.com/yQiA3Iu5bf
CRAM (@crampress) June 8, 2023
- ARXIVAT A:
- Medi ambient