El creuer protegit HMS Hawke, de 118 metres de llarg i 60 d'ample, es va llançar al mar el 1891 (Wikimedia Commons)

Troben a Escòcia les restes del vaixell HMS Hawke, enfonsat durant la Primera Guerra Mundial

El 15 d'octubre del 1914, l'HMS Hawke patrullava davant la costa d'Aberdeen quan un submarí alemany el va atacar amb un torpede
Redacció
TEMA:
Primera Guerra Mundial

Troballa inesperada a la costa d'Aberdeenshire, a Escòcia. Un equip de bussejadors ha localitzat el que podrien ser les restes de l'HMS Hawke, un vaixell de guerra de la Marina Reial britànica que va ser torpedinat per un submarí alemany durant la Primera Guerra Mundial.

Més de 500 membres de la tripulació van morir en aquest l'atac, l'octubre del 1914. El vaixell es va incendiar i, després d'una explosió, es va enfonsar en poc més de vuit minuts. Només una setantena de persones van sobreviure.

La troballa s'ha fet aquesta setmana a cent quilòmetres de Fraserbugh, a l'est d'Escòcia. Les restes de la nau s'han trobat a 110 metres sota l'aigua i, segons els bussejadors, estan en condicions "notables". En els pròxims dies, la Royal Navy identificarà formalment el vaixell naufragat.

L'HMS Hawke, un vaixell de guerra del tipus creuer protegit de 118 metres de llarg i 60 d'ample, es va llançar al mar el 1891. Amb l'esclat de la Gran Guerra, va fer tasques de bloqueig al mar del Nord per impedir que els vaixells alemanys ataquessin els combois de tropes provinents del Canadà.

El 15 d'octubre del 1914, patrullava davant la costa d'Aberdeen quan un submarí alemany U-9 el va atacar amb un torpede. L'atac va posar al descobert la vulnerabilitat de la Marina britànica al mar del Nord.

La missió de bussejadors forma part del projecte "Lost in waters deep", que busca restes de naufragis de la Primera Guerra Mundial a la costa escocesa.

Els encarregats de la investigació han explicat que els ha costat molt trobar el vaixell: entre altres coses, van consultar el diari del comandant de l'HMS Hawke, per tenir algun indici del lloc on navegava abans de l'atac. 

Restes del vaixell de guerra fotografiades per l'equip de bussejadors (Lost in waters deep)

També van buscar entre els registres d'altres creuers de la Marina que havien intercanviat posicions amb l'HMS Hawke, per tal de determinar l'àrea general de l'expedició.

"Han estat anys d'investigació, però sobre el terreny només hem trigat hores", ha explicat el bussejador Steve Mortimer.

Després d'un segle sota l'aigua, el vaixell ha tingut un deteriorament considerable. Però els bussejadors han vist que hi ha parts ben conservades, a més d'un munt d'armament de l'exèrcit britànic. "És una càpsula del temps realment extraordinària", han assegurat.

 

 

ARXIVAT A:
Primera Guerra Mundial Escòcia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut