Troben a Sibèria una cria de mamut de 50.000 anys en bon estat de conservació
Amb l'aparença d'un petit elefant amb trompa, l'exemplar fa una mica més d'un metre d'alçada i pesa uns 180 quilos
Investigadors russos han trobat a Sibèria una cria de mamut de 50.000 anys d'antiguitat en bon estat de conservació. Li han posat el nom de Iana, perquè es tracta d'una femella.
Els experts consideren que és "un dels exemplars més ben conservats" que s'han trobat fins ara arreu del món.
La cria, semblant a un petit elefant amb trompa, fa una mica més d'un metre d'alçada i pesa uns 180 quilos. No se'n sap l'edat exacta, però es calcula que tindria aproximadament un any.
La troballa va ser al cràter de Batagaika, un dels cràters de permagel més grans del món que va creixent per l'escalfament global. S'estén més d'un quilòmetre amb una profunditat de 100 metres.
Una troballa casual
Van ser pobladors de Sibèria oriental els qui, de forma casual, van trobar l'exemplar en el moment en què el gel es trencava al seu pas.
"Van ser en el lloc i el moment precisos per veure com emergia el cos", explica el cap d'investigacions del Museu del Mamut de Iacútia, Maxim Txepràsov.
El cos de la cria es va partir pel mig, però els experts destaquen com a fet inusual que el cap i el tronc hagin sobreviscut, perquè són les parts que es descongelen primer i se les mengen els depredadors o ocells moderns.
"No passa cada dia, és realment casualitat i sort", assegura el rector de la Universitat Federal de Iacútia, Anatoli Nikolàiev, que explica que si s'hagués descobert dies o setmanes després "no hauria estat tan conservat".
Al llarg de la història només s'han descobert sis mamuts en un estat tan bo com aquest: cinc a Rússia i un al Canadà.