Troben desenes d'esquelets de nadons enterrats en la fossa d'un convent irlandès
El centre, gestionat per religioses, acollia mares solteres i també funcionava com a centre d'adopció
A Irlanda s'investiga la descoberta d'una fossa comuna amb un gran nombre d'esquelets de nadons i nens de fins a tres anys. Les restes s'han trobat en una antiga casa d'acollida per a mares solteres propietat de les Germanes del Bon Socors, a la localitat de Tuam, a l'oest del país.
La macabra troballa l'ha fet pública la comissió que investiga els abusos de diverses institucions catòliques irlandeses entre 1922 i 1998. Els forenses han trobat en aquest centre, clausurat l'any 1961, una estructura subterrània amb una vintena de cambres que contenien les restes de diferents infants.
Les restes d'aquests menors confirmarien la denúncia de la historiadora Catherine Corless, que havia trobat certificats de defunció de 800 nens i tenia la sospita que els infants, molts fills de mares solteres, no rebien cap funeral. Corless va assenyalar que desenes de cossos havien estat llançats en un tanc d'aigües residuals.
Les excavacions s'han fet per iniciativa de l'anomenada Comissió de Centres per a Mares i Bebès, que s'ha mostrat "sorpresa" per la troballa de les restes en una fossa pròxima al convent.
Ja el 2014, l'Església catòlica d'Irlanda es va mostrar horroritzada davant la possibilitat que al convent de Tuam hi hagués enterrades les restes mortals dels nens. L'Arquebisbat de Tuam, al qual pertany el centre religiós, va assenyalar llavors que no participava en la gestió d'aquest convent.
L'Església catòlica gestiona a Irlanda una important xarxa de serveis socials, incloent-hi els centres per a mares solteres o embarassades de fills no desitjats. Aquests centres actuaven com a centres d'adopció i de caritat on s'oferia una llar a les mares solteres, molt mal vistes en un país profundament catòlic. Eren centres gestionats per monges que rebien fons de l'Estat per al manteniment.
A més, s'ha sabut que, des del 1922 i fins fa ben pocs anys, el 1996, les monges van tenir negocis privats on milers d'internes treballaven en un règim de semiesclavitud i abusos, com és el cas de les anomenades Bugaderies de la Magdalena.
La mortalitat infantil en aquests centres d'acollida va arribar a ser d'entre el 30 i el 50 per cent en les dècades dels anys 30 i 40. Ara també s'investiguen les polítiques d'adopció i alguns programes de vacunació experimental que s'hi duien a terme.