Els investigadors treballen en el fòssil de la tortuga de Coll de Nargó (ICP)

Troben el fòssil de tortuga marina més gros d'Europa al jaciment de Coll de Nargó

L'animal, d'entre 3 metres i mig i 4 de longitud i dos metres i mig d'amplada, és el primer rèptil marí trobat a la zona on va viure fa 70 milions d'anys
Actualitzat
TEMA:
Patrimoni

Al  Prepirineu de Lleida va viure fa 70 milions d'anys una tortuga marina de prop de 4 metres de llargada. Les restes fòssils s'han descobert a Coll de Nargó, a l'Alt Urgell. És l'exemplar més gros que s'ha trobat mai a Europa, i un dels més grossos del món.

A Coll de Nargó, on hi ha un dels jaciments catalans més importants de fòssils de dinosaure, és on han aparegut les restes fòssils d'una tortuga marina, en concret, una pelvis de 80 centímetres.

A partir d'aquí, els experts de l'Institut Català de Paleontologia, IPC, han pogut deduir que es tractava d'un animal de dimensions molt grans, entre 3 metres i mig i 4 de longitud i dos metres i mig d'amplada. "Amb aquestes mides, amb aquesta edat, estem parlant d'uns 70 milions d'anys, és la torguga marina que s'ha trobat a europa més grossa, i una de les més grosses del món", explica el paleontòleg Àngel Galobart, que dirigeix el Departament de Recerca del Mesozoic de l'IPC, i és el responsable de les excavacions. 

La troballa no només és important per les seves mides i la seva antiguitat, uns 70 milions d'anys, explica Galobart, sinó perquè no és gens fàcil trobar animals marins fossilitzats i aquest és el primer que s'ha trobat en aquest jaciment.

"Aquest és el primer rèptil que trobem que vivia dins del mar. És més complicat també perquè és com trobar una agulla en un paller, un animal que viu al mar i que queda enterrat en el fons."

Tot indica, segons l'Institut Català de Paleontologia, que es tracta d'un exemplar excepcional, que superaria el més gros que s'havia trobat fins ara a Europa i que es conserva al Museu d'Història Natural de Viena. La troballa de la tortuga va ser fortuïta. L'avís el va donar el 2017 un turista alemany, i ara les restes es restauren a l'espai Dinosfera de Coll de Nargó, a la vista dels visitants, i on quedaran exposades.

De moment, les restes fòssils són objecte d'estudi d'un treball de màster que en els pròxims mesos es convertirà en l'article científic que validarà els resultats preliminars que s'han obtingut.

 

ARXIVAT A:
Patrimoni Arqueologia Ciència
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut