Imatge de l'urna funerària on van trobar el vi més antic del món, de fa 2.000 anys (Europa Press / Universitat de Còrdova)

Troben el vi més antic del món, un blanc de 2.000 anys, en una urna funerària a Sevilla

Acompanyava les restes òssies d'un home de classe alta a dins de l'urna i el van trobar el 2019 a Carmona, en un mausoleu d'època romana molt ben conservat
Redacció Actualitzat
TEMA:
Arqueologia

El líquid trobat el 2019 en una urna funerària d'època romana de fa 2.000 anys al municipi andalús de Carmona, a Sevilla, és el vi més antic del món, segons una recerca publicada aquest dilluns.

És la conclusió de l'anàlisi feta pel Departament de Química Orgànica de la Universitat de Còrdova, que hi ha trobat components molt semblants als dels vins actuals de Montilla-Moriles o de Xerès.

És, per tant, almenys tres segles més antic que l'ampolla de vi trobada a Espira, a Alemanya, i que fins ara era considerat el més antic que existia.

El de Carmona, però, no era en una ampolla, sinó que omplia una urna funerària que també contenia les restes incinerades d'un home de classe alta de l'antiga ciutat de Carmo.

La recerca l'han publicada a la revista Journal of Archaeological Science: Reports, destacant que el vi ja ha perdut les seves característiques, però que l'han pogut identificar "amb una alta certesa":

"Els resultats obtinguts en aquest treball suggereixen consistentment que el líquid vermellós de l'urna de cendra era un vi que es va deteriorar amb el temps i que tenia uns 2.000 anys. Per tant, seria el vi més antic trobat fins ara."

Fotografies del mausoleu romà de Carmona i de les urnes que hi van trobar (Universitat de Córdoba)

Cinc litres de vi blanc omplien l'urna

L'urna era de vidre, col·locada en un nínxol a la paret del mausoleu dins d'un recipient de plom i coberta amb una tapadora del mateix metall, i contenia cinc litres d'un líquid que s'ha identificat com a vi blanc.

El bon estat de conservació tant del mausoleu com de l'urna i les diferències amb les altres urnes haurien permès concloure que l'ús del vi formava part d'un ritual desconegut fins ara.

El vi s'ha identificat gràcies als set tipus de polifenols diferents i a les sals minerals que s'hi han trobat, i que corresponen als que hi ha en els vins actuals de Montilla-Moriles, Xerès o Sanlúcar.

També una ampolleta de pàtxuli

Aquesta tomba ja va donar una notícia de primer ordre fa un any, quan es va saber que en una altra urna, que contenia les restes d'una dona, s'hi va trobar una ampolleta amb restes de perfum de pàtxuli

És l'ús més antic documentat fins ara a l'imperi romà d'aquest perfum elaborat amb una planta procedent de l'Índia, cosa que atorga a aquest mausoleu de Carmona una importància arqueològica de primer ordre.

Casa de Carmona, a Andalusia, al subsol de la qual van trobar el mausoleu amb el vi més antic del món (Google Street View)

El van descobrir el 2019 al subsol de la ciutat durant les obres en una casa del carrer Sevilla i el bon estat de conservació ha permès trobar-hi el que a partir d'ara es considerarà el vi més antic del món.

De fet, l'ampolla trobada a Espira al segle XIX i datada al segle VI dC encara no se sap si conté realment vi, perquè fins ara no s'ha obert mai, per por que el contacte amb l'aire l'espatlli.

 

ARXIVAT A:
Recerca científica Arqueologia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut