Troben espècies tropicals mai vistes a la costa catalana: el cuc de foc i el peix lloro atlàntic
Per primera vegada s'ha observat la presència a la costa catalana del cuc de foc i del peix lloro atlàntic, una prova més que el mar s'escalfa
Espècies marines pròpies del tròpic vistes per primer cop a Catalunya. És la troballa més destacada de la BioMARató, en què 480 voluntaris han explorat el fons marí i han fet fotografies subaquàtiques per censar la biodiversitat de la costa catalana.
Per primera vegada, s'ha detectat a la costa catalana el cuc de foc ("Hermodice carunculata") i el peix lloro atlàntic o vieja canària ("Sparisoma cretense"), dues espècies tropicals que sí que se solen trobar, per exemple, a les Illes Canàries.
I això "és una evidència molt clara que l'aigua del mar s'està escalfant", tal com explica Marina Torres, investigadora de l'Institut de Ciències del Mar del Consell Superior d'Investigacions Científiques (ICM-CSIC). És, per tant, un indicador del canvi climàtic.
Tarragona: cuc de foc
El cuc de foc és un poliquet marí que pot mesurar fins a 30 centímetres i que té el cos ple de pèls.
Sol trobar-se en aigües tropicals i subtropicals. La troballa la va fer una persona que bussejava al parc submarí de la Societat d'Exploracions Submarines (SES) de Tarragona.
A vegades també s'havia vist a les Illes Balears, on les aigües són més càlides que a Catalunya, però mai s'havia trobat a Catalunya.
Caldrà veure si aquesta és una troballa esporàdica o si realment el cuc de foc s'acaba establint a casa nostra, tal com aclareix Torres.
Blanes: peix lloro atlàntic
El mateix passa amb el peix lloro. Els exemplars que es van veure eren joves i no se sap si seran capaços de reproduir-se. "Encara no podem dir que aquest peix ha vingut aquí per quedar-se", apunta la investigadora.
La troballa d'aquest peix la va fer una parella aficionada en apnea que feia "snorkel" en una platja de Blanes. Es van sorprendre perquè només havien vist aquesta espècie a les Canàries.
Altres espècies pròpies de climes càlids
Els voluntaris de la BioMARató també han tornat a trobar espècies d'aigües càlides tropicals que ja s'havien vist anteriorment a Catalunya.
És el cas de la salpa brasilera ("Kyphosus saltatrix") i l'estrella de mar porpra ("Ophidiaster ophidianus"). La primera es va observar al parc submarí del SES de Tarragona i la segona a l'Ametlla de Mar.
Què els passa a les gorgònies, la posidònia i el corall?
En aquesta marató d'observació biològica marina també s'han registrat altres fenòmens indicadors del canvi climàtic, com ara l'ovulació prematura de la gorgònia vermella vista a Llafranc o la floració avançada de la posidònia, que ha començat a florir gairebé dos mesos abans del que seria habitual a l'Ametlla de Mar.
Una evidència més dels efectes que pot provocar l'escalfament de l'aigua és el blanquejament dels coralls, que s'ha vist a Tossa de Mar. Aquest fenomen bloqueja la reproducció d'aquests organismes fins al punt de provocar-ne la mort.
Rajades que van i venen
Destaca que en aquesta edició de la BioMARató s'han registrat més de 15 observacions d'escurçana violeta ("Pteroplatytrygon violeta"), un tipus de rajada que normalment viu en alta mar, però que cada cop s'apropa més a la costa a causa de l'escalfament del mar, per buscar llocs tranquils on gestar.
No són perilloses, però la seva presència ha provocat el tancament de diverses platges.
Per contra, a altres tipus de rajada els perjudica l'aigua càlida: de mosaic ("Raja undulata") cada cop se'n veuen menys, a Catalunya.
Una nova alga invasora asiàtica
Aquesta mobilització de persones aficionades a la fotografia subaquàtica també ha permès identificar i documentar l'alga invasora asiàtica "Rugulopteryx okamurae", detectada per primer cop a Catalunya en tres punts de l'Alt Empordà: el port de Llançà, la platja de la Farella i el port de Colera.
És una espècie que a Gibraltar i a Andalusia ja és invasora. A Catalunya, de moment, "caldrà fer-ne un seguiment per avaluar-ho", tal com explica el biòleg de l'Institut de Ciències del Mar Xavier Salvador.
Com funciona la BioMARató?
És un esdeveniment de ciència ciutadana que aquest any ha celebrat la quarta edició. Els més de 480 participants han registrat 1.731 espècies vistes.
La manera de registrar una espècie és la següent: els participants pengen la fotografia a la plataforma Minka, que facilita la participació activa dels ciutadans en la investigació científica. Després, un equip d'experts va corroborar que es tractava de les espècies en qüestió.
- ARXIVAT A:
- Medi ambientCrisi climàtica