És un felí d'ulls amb pupil·les arrodonides, potes curtes i orelles baixes i separades (Wikimedia Commons)

Troben gats de Pallas, una espècie expressiva i esmunyedissa, per primer cop a l'Everest

Els científics consideren que haver identificat aquest animal protegit al Nepal és una troballa "extraordinària"
Actualitzat
TEMA:
Biodiversitat

Una expedició de recerca ha confirmat la presència del gat de Pallas a l'Everest, dins del Parc Nacional Sagarmatha del Nepal. Un nou article publicat a Cat News es fa ressò de la troballa, que els científics consideren "un albirament històric i extraordinari" perquè no s'havia registrat mai l'animal a la zona.

La descoberta es va fer a partir de mostres d'ADN que es van extreure d'excrements recollits en una expedició de National Geographic i Rolex Perpetual Planet el 2019.

A hores d'ara encara van sortint a la llum nous resultats de la que es considera la investigació científica més completa que s'ha fet en la història del cim més alt del món.

La doctora Tracie Seimon va estar al capdavant de la recollida de mostres ambientals en el marc del Programa de Salut Zoològica de la Wildlife Conservation Society.

"És fantàstic descobrir proves d'aquesta notable i escassa espècie al cim del món, ha estat extremadament gratificant".

Els investigadors també van trobar evidències que a l'Everest hi viuen diversos rosegadors, com les piques o els conills silvestres, que són una font d'aliments importants pel gat de Pallas. Aquest mamífer és un caçador crepuscular que també menja ocells.

L'expedició la formaven persones de vuit països, inclosos una quinzena d'investigadors del Nepal. Van fer recerques pioneres en diverses àrees científiques crítiques per comprendre l'impacte dels canvis ambientals.

La investigadora Tracie Seimon en plena recollida de mostres (Anton Seimon / National Geographic)
El parc de la falda de l'Everest (Anton Seimon / National Geographic)

Una espècie protegida

El gat de Pallas o gat de Manul (Otocolobus manul) està protegit per la Convenció sobre el Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades (CITES en anglès), encara que no es considera que estigui en perill d'extinció. 

Les estimacions indiquen que n'hi hauria uns 60.000 exemplars a tot el món. Aquest animal salvatge carnívor viu a l'Àsia Central i és l'espècie viva més antiga dins la família dels fèlids.

Té una mida similar a la d'un gat domèstic, però diverses característiques el fan diferent. Per exemple, els ulls amb les pupil·les arrodonides, les potes i les urpes més curtes o les orelles baixes i separades. També té menys dents, comparat amb un gat casolà.

Una de les actituds del gat de Pallas, quan se sent amenaçat, és ensenyar els ullals (Flickr)

Sol viure a Mongòlia, Sibèria i el Tibet en climes freds i altituds fins a 4.000 metres. Deu el nom al naturalista Peter Simon Pallas, el zoòleg que el va descriure per primer cop el 1776.

Se sap que la pell era molt apreciada a la Xina, Mongòlia, Afganistan i Rússia. A causa de la caça la població va anar disminuint.

Una femella en actitud defensiva (Flickr)

Expressiu i objecte de mems

Aquest animal esmunyedís de pèl frondós es caracteritza també per ser molt expressiu. Des d'un punt de vista antropomòrfic, sovint sembla que estigui de mal humor. La bellesa i els trets peculiars l'han fet popular a internet.

 

 

ARXIVAT A:
Ciència Recerca científica Biodiversitat
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut