La sal ha conservat intactes aquesta sabata de pell i els cordons de lli que duia un nen a les mines fa 2.000 anys(Deutsches Bergbau Museum Bochum)

Troben la sabata d'un infant de fa 2.000 anys amb els cordons gairebé intactes

La troballa, que s'ha fet en el jaciment de les mines de sal de Dürrnberg, a Àustria, demostraria que els infants treballaven sota terra

Actualitzat

Un infant calçava fa més de 2.000 anys una sabata de pell amb cordons de lli que s'ha trobat perfectament conservada al jaciment arqueològic de les mines de sal gemma de Dürrnberg, prop de Salzburg, a Àustria. Correspon a un 30 de peu, segons la mesura actual europea, cosa que vol dir que era el calçat d'una criatura, una criatura que probablement treballava sota terra

Dürrberg, prop d'Hellin, és una zona coneguda per l'extracció de sal des de l'edat del ferro, i on, des del 2001 el Museu d'Investigació de georecursos del Museu alemany de la mineria de Bochum-Leibniz, fa recerca arqueològica. Una investigació a llarg termini per obtenir informació sobre el treball i la vida dels miners de l'edat de ferro.

"Des de fa dècades, les nostres activitats de recerca al Dürrnberg ens han proporcionat repetidament troballes valuoses per desenvolupar científicament les primeres activitats mineres", diu el professor Thomas Stoellner, cap del Departament d'Investigació del museu.

"Trobar la sabata d'un infant és sempre és una cosa especial, perquè demostra que els nens estaven presents sota terra."

Stoellner afegeix que no és l'única sabata que s'ha trobat al llarg d'aquests anys, però que en aquest cas "l'estat de la sabata trobada és excel·lent". Probablement, ha arribat en aquestes bones condicions fins als nostres dies gràcies a la sal, que és especialment bona per conservar restes orgàniques.

La forma, així com els tancaments de cordons, que probablement estaven fets de lli, són excepcionals i estan intactes. "Es poden extreure conclusions sobre com es cordaven les sabates", diu l'arqueòleg. El disseny de la sabata ajuda a saber quan va ser confeccionada, probablement, segons l'investigador, al voltant del segle II aC.

Una pala i una caputxa: la vida a la mina

La troballa es va fer, en la campanya d'aquest any al túnel de Georgenberg, on a més de la sabata, els arqueòlegs van descobrir altres restes orgàniques, inclòs un fragment d'una fulla de pala de fusta, així com restes de pell amb cordons que podrien provenir d'una caputxa de pell.

A causa de l'efecte de conservació de la sal, les restes orgàniques es preserven especialment bé, a diferència d'altres excavacions, on aquestes troballes són escasses, explica Stoellner.

"Els materials orgànics generalment es descomponen amb el temps. Troballes com la sabata d'aquest nen, però també restes tèxtils o excrements com els que es troben a Dürrnberg, ofereixen una visió extremadament rara de la vida dels miners de l'edat de ferro."

Segons el departament d'Investigació del Museu, les excavacions continuaran durant els pròxims anys amb l'objectiu d'explorar tota la zona i obtenir la informació més completa possible sobre l'extensió de les mines, el treball dels miners de l'edat de ferro i la seva forma de vida.

"Les excavacions arqueològiques i els mètodes d'investigació proporcionen informació important sobre la vida que encara no es poden documentar i investigar a través d'altres fonts", conclouen.

ARXIVAT A:
ArqueologiaÀustria
Anar al contingut