Troben mort l'os Cachou a les muntanyes de Les, a la Vall d'Aran
Cachou era conegut pel seu comportament depredador (ACN)
Vielha Mijaran

Troben mort l'os Cachou a les muntanyes de Les, a la Vall d'Aran

El comportament depredador de l'animal, que va atacar i matar diversos cavalls a la tardor, havia generat controvèrsia a la comarca

Núria Vidal Pujol-XicoyActualitzat

Els Agents de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran han trobat el cadàver de l'os Cachou aquest dijous a les muntanyes del municipi de Les.

Feia dies que la senyal de GPS que transmitia l'animal des del seu collar, el situava al mateix indret, i això els va fer sospitar que hi havia alguna anomalia en els seus moviments.


El cos ha estat enviat al departament de Fauna Salvatge de la Universitat Autònoma de Barcelona, a on se li practicarà la necròpsia pertinent per determinar les causes de la seva mort. Cachou era un mascle de 6 anys.

L'any passat va ser responsable de diversos atacs a cavalls fins el mes d'octubre, i ara feia un mes que havia sortit de la cova a on hibernava.


Comportament depredador de l'os

Cachou es va fer "famós" per ser considerat un os amb un "caràcter problemàtic" i una "forta depredació". El seu comportament anòmal va fer que la Generalitat és planteges seriosament la possibilitat d'haver-lo d'extreure del medi i el sector ramader ho va demanar enèrgicament en diferents manifestacions arreu del Pirineu.

Cachou va ser capturat fa aproximadament un any a la zona de Montcorbau per col·locar-li un collar GPS i d'aquesta manera poder-li seguir els moviments. Gràcies a aquest dispositiu emissor es va poder comprovar que va ser el causant de diversos atacs a bestiar equí durant la tardor.

El Conselh Generau d'Aran va demanar aleshores que se'l capturés i se'l retirés de manera immediata davant la preocupació creixent dels ramaders pel seu comportament depredador.

El síndic d'Aran, Francesc Boya, va exigir el mes de setembre "l'extracció immediata de l'os Cachou" pels diferents atacs a cavalls. Boya va instar a les administracions a reaccionar i va demanar mesures per com afectava l'os als ramaders. 

Arran d'això, agents de Medi Ambient del Conselh Generau van intentar foragitar-lo i aplicar diverses mesures de condicionament aversiu per evitar aquest comportament depredador, de manera que l'os no havia tornat a atacar a d'altres animals des de principis d'octubre de l'any passat.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut