Troben per primera vegada restes de neandertal a la cova de les Teixoneres de Moià

Es tracta d'un caní inferior i d'un tros de parietal d'un nen que tindria entre 7 i 9 anys i que va viure fa 50.000 anys
Redacció Actualitzat

La campanya d'aquest any a les Coves del Toll (Toll i Teixoneres), a Moià, que duen a terme l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) i el CENIEH (Centre Nacional d'Investigació de l'Evolució Humana) ha estat molt productiva des del punt de vista científic.

A la gran quantitat de restes d'animals i eines de pedra de l'època neandertal que s'han recuperat, s'hi ha d'afegir la dent i un fragment de parietal d'un nen neandertal que va viure a la Cova de les Teixoneres fa 50.000 anys.

 

La dent és un caní inferior que presenta un elevat grau de desgast i que s'estima que podria correspondre a un individu d'entre 7 i 9 anys. Jordi Rosell, investigador i director del projecte Coves del Toll, explicava les característiques de la dent:

"La dent no va caure per causes naturals sinó que algú la va arrencar perquè tenia arrel completa."

Aquestes dues peces obren noves perspectives a la recerca. Primer es va trobar la dent i poc després el fragment de parietal:

"Vam pensar que provablement a la zona que s'està excavant podien sortir noves restes d'aquest nen. I aquest divendres a la nit vam confirmar la presència d'un parietal. O sigui que podríem dir que el nen era a la cova de les teixoneres."

 

L'estudi detallat de la dent permetrà esbrinar el sexe de l'individu i ajudarà a entendre com es produïa el pas des de la infància a la pubertat entre els membres d'aquesta espècie humana. A més, tant amb la dent com amb el parietal es podran efectuar estudis paleogenètics per veure les relacions filogenètiques dels grups humans del Moianès amb els habitants de les diferents regions europees del mateix període:

"Això ens obra una nova línia de recerca. Fins ara el teníem la cultural i una mica la de la restitució dels paisatges, dels ecosistemes, com han anat variant al llarg del temps. Ara tenim la línia paleoantropològica. Ara podem saber com eren, qui eren i com es desenvolupaven".


A partir de l'any que ve es podrà visitar la Cova de les Teixoneres ja que fins ara només estaven permeses les visites a la Cova del Toll.

 

La cova de les Teixoneres és una de les dues coves que formen el complex de les Coves del Toll, al terme municipal de Moià. Fins ara només s'havien trobat restes de carnívors que van viure a la cova com restes de presència de neandertals, material lític. Aquesta cova està formada per 3 galeries que juntes formen una U. La cova té dues entrades.

Intervencions arqueològiques

En un primer moment es creia que la cova de les Teixoneres era la mateixa que la del Toll. Serra Ràfols descobreix les coves l'any 1954 i s'excava fins el 58. El jaciment queda abandonat fins a la dècada dels 90 quan un equip format per D. Serrat, A. Cebria i H. Lumley van dur a terme activitats de restauració del jaciment. El 2003 un equip conjunt de la Universitat de Barcelona, Universitat Rovira i Virgili, Universitat de Vic i l'IPHES reprenen les excavacions sistemàtiques fins avui en dia.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut