Troben un cementiri d'elefants primitius de fa 14 milions d'anys en unes obres a Madrid
- TEMA:
- Arqueologia
Trobades les restes de fins a vuit elefants primitius que van viure a la península fa uns 14 milions d'anys. Un cementiri sepultat sota el polígon de La Atalayuela, a Madrid, que s'ha descobert durant les obres del nou centre logístic de bombers del districte de la Vila de Vallecas.
Es tractaria de l'espècie "Gomphotherium angustidens", avantpassat llunyà dels actuals elefants africans que s'hauria refugiat en aquesta zona per l'existència d'un reducte d'alimentació i aigua en un període de sequera i baixes temperatures.
Tot i això, la manca d'aliments va fer que acabessin morint i posteriorment quedessin coberts per una gran riuada. Un fet que va possibilitar la seva conservació i fossilització.
Cinc metres de longitud, tres d'altura i 2,5 tones de pes
Mandíbules, ullals, fèmurs, húmers i malucs complets de grans dimensions. Són les restes fòssils que s'han trobat i que correspondrien a elefants de cinc metres de longitud per tres d'alçada i un pes que podia assolir les 2,5 tones. A més, se sap que tenien quatre ullals i una trompa més curta que la dels elefants actuals.
Animals que haurien conviscut amb tortugues gegants i carnívors de grans proporcions, ja que daten del Miocè inferior i mitjà. Una època on els homínids ni tan sols havien aparegut, cosa que a Europa no consta fins fa uns 1,4 milions d'anys a Atapuerca.
Aquesta espècie d'elefant va viure al centre i sud del continent europeu, a la península aràbiga i al nord-est d'Àfrica, des de Tunísia fins a Kenya.
Important fita arqueològica
Segons un comunicat de l'Ajuntament de Madrid els treballs suposen "una important fita no només per la informació obtinguda, sinó pel patrimoni recuperat".
I és que alguns dels fòssils s'han entregat al Museu Arqueològic Regional de la Comunitat de Madrid, a Alcalá de Henares, on seran conservats. I d'altres exemplars s'han prestat al Museu Nacional de Ciències Naturals, on s'estan estudiant detalladament.
- ARXIVAT A:
- Arqueologia