L'esfinx es troba en molt bon estat i mostra uns trets molt ben representats (EFE)

Troben un esfinx somrient a Egipte que podria representar l'emperador romà Claudi

Les excavacions també han descobert una llosa amb inscripcions jeroglífiques i demòtiques que s'investigaran per saber més sobre la identitat i localització de l'esfinx
Redacció
TEMA:
Egipte

Arqueòlegs d'Egipte han trobat un esfinx que apareix somrient i amb clotets al sud del país, a l'antic temple de Dandera a la província de Qena. L'estàtua de pedra calcària podria representar l'emperador romà Claudi.

Segons el cap de la missió de la Universitat d'Ain Shams, Mamduh al Damati, "l'examen inicial del rostre indica que és probable que sigui l'emperador Claudi".

Al Damati, exministre d'Arqueologia i professor de la Universitat, cataloga l'esfinx de "magnífic" pels seus trets característics molt ben representats. Un altre atribut és la seva alçada: és molt més petita que l'esfinx de les piràmides de Gizeh, que fa 20 metres.

El cap es troba intacte i porta un Nemés, un tocat funerari de tela que portaven els faraons egipcis quan els representaven com reis ja difunts.

Les excavacions ja van començar el passat febrer quan van descobrir una llosa de pedra de l'època romana amb inscripcions en jeroglífic i demòtic en el mateix lloc on hi havia hagut el temple d'Horus.

El cap de l'esfinx està intacte i porta un nemes, un tocat funerari de tela dels faraons (EFE)

Les restes eren en un antic aljub

La figura la van trobar dins d'una mena d'aljub de maó vermell i cobert de pissarra, que els arqueòlegs relacionen amb l'època bizantina. Així ho va descriure al Damati:

"Les restes són una plataforma que consta de dos nivells i de terres inclinades, dins de la qual es va trobar un dipòsit d'emmagatzemat d'aigua."

Els experts egipcis creuen que aquesta mena d'aljub també pertanyia a l'emperador romà.

L'àrea d'excavació ha sigut a l'est del temple de Dandera (EFE)

Les excavacions seguiran en marxa per trobar més respostes

La missió, tot i la descoberta, continuarà en peu per investigar els escrits de la llosa i l'esfinx per trobar més respostes sobre la identitat de l'estàtua i de la localització.

El ministeri egipci confirma que també seguiran amb les excavacions de l'àrea amb l'objectiu de descobrir el camí que uneix el temple d'Horus (on es va trobar la llosa) i el temple de Dandera (on s'ha trobat l'esfinx).

Qui va ser l'emperador Claudi

Claudi va ser el quart emperador de la dinastia de Juli-Clàudia, que engloba als cinc primers emperadors romans que van estar emparentats amb Juli Cèsar. El seu imperi va durar de l'any 41 dC. a l'any 54, quan va morir.

Va ser conegut sobretot per ser el primer emperador nascut fora de la península Itàlica, ja que va néixer a Lugdunum, actualment coneguda com a Lió, al sud-est de França.

Era coix i tartamut, la qual cosa el va mantenir apartat del poder fins que el seu nebot Calígula el va nomenar cònsol i senador.

El seu imperi va ser un dels que més es va estendre després de l'època d'August. La seva conquesta més important va ser la de Britània.

 

ARXIVAT A:
Arqueologia Recerca científica Egipte
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut