Troben un llibre del 1763 amagat entre les parets d'una masia del segle XVIII a Maials

Es tracta d'un exemplar únic de "Vida i obra de Joan Saloni", un jesuïta missioner nascut el 1537

Dues mosaïcistes restauraven les pintures noucentistes de Casa Marc, una casa pairal del segle XVIII de Maials, al Segrià, quan van trobar el que menys s'esperaven. Era un llibre del 1763, "Vida i obra de Joan Saloni", que explica les vivències d'aquest jesuïta i missioner de la Granadella nascut el 1537.

Era l'abril d'aquest any quan, "en el moment de retirar el piano, ens vam adonar que hi havia un petit forat. Hi vam posar la llum del mòbil i vam visualitzar un retall de diari antic. Vam pensar que hi hauria alguna cosa més i vam fer el forat més gran. Va començar a sortir runa i el llibre va començar a baixar", relata la Marta Macià, mosaïcista i restauradora.

La sorpresa va ser majúscula i ho van comunicar als propietaris de la casa. "Em vaig sentir molt afortunada de poder difondre la vida d'aquest senyor, que va fer coses extraordinàries", explica Maria Mercè Quer. De fet, és una troballa important no només pel contingut de l'obra, sinó perquè és única: fins ara, no es tenia constància de la seva existència.

"Els primers fulls estan molt deteriorats, però la sort és que la resta estan molt bé. Jo me l'he llegit tot, aquest llibre!", defensa Quer, que es pregunta si aquestes pàgines haurien arribat fins avui si no haguessin quedat emparedades: "Si hauria d'haver passat alguna censura en el procés de la història des que es va escriure, potser no l'hauria superat."

Donació a l'Arxiu Històric de Lleida

Durant molts anys, aquest llibre ha estat en la penombra i ara, els que el van trobar, el volen difondre i compartir. Per això, el nou destí de l'obra, la seva nova casa, és l'Arxiu Històric de Lleida.

N'han fet l'entrega en un acte públic en el qual Glòria Vilella, directora de l'Arxiu Històric de Lleida, ha explicat com es conservarà i es posarà a l'abast de tothom: "El desinfectarem, el restaurarem i el posarem al dipòsit de documentació textual, on es conservarà entre 18 i 20 graus. Un cop fem això, el digitalitzarem perquè, a banda de posar-lo a disposició dels usuaris en línia, també s'eviti la manipulació. I això garanteix la seva conservació al llarg del temps." Un patrimoni cultural que es conserva, doncs, cuidant-lo i també llegint-lo.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut