L'exemplar de pangolí mort detectat dins d'una maleta a l'aeroport de València (Europa Press)

Troben un pangolí mort en una maleta a València: per què és un dels animals més perseguits

El cadàver de l'animal era a l'equipatge d'un vol procedent de Guinea Equatorial i els funcionaris de la duana l'han detectat en passar una maleta per l'escàner
Redacció Actualitzat
TEMA:
Maltractament animal

Troballa inesperada dins d'una maleta a l'aeroport de València.

Agents de l'Agència Tributària i de la Guàrdia Civil destinats a la vigilància de l'aeroport de València han requisat el cadàver d'un pangolí africà que viatjava dins la maleta d'un passatger que ha arribat aquesta setmana en un vol procedent de Guinea Equatorial.

Ha estat en el moment que l'equipatge passava per l'escàner de la duana a la zona d'arribades de l'aeroport de València quan s'ha detectat la presència de l'animal. La imatge que mostrava l'escàner ja feia preveure que l'animal era mort, perquè no hi havia moviment.

Els agents han requerit al propietari de la maleta sospitosa que l'obrís i han pogut comprovar com a dins hi havia un exemplar sencer de pangolí africà, un animal que està molt protegit i que corre un gran risc d'extinció.

La policia ha identificat el passatger que intentava entrar el pangolí a territori espanyol i ha retirat el cadàver de l'animal. Segons han explicat, el passatger que intentava entrar el pangolí per via aèria no disposava de cap documentació acreditativa de la procedència de l'animal o de com havia arribat a les seves mans.

La Guàrdia Civil ha presentat una denúncia per un presumpte delicte contra la fauna protegida i el jutjat de la localitat valenciana de Quart ha obert una investigació sobre el cas.

Des del 2016, el conveni CITES prohibeix totalment el comerç de pangolins. Tot i que 180 països s'han adherit a aquest acord, el cert és que el tràfic il·legal d'aquests animals és encara incontrolable.

Comerç il·legal d'una espècie amenaçada

Segons World Wildlife Fundation, el mamífer amb què més es trafica al món és precisament el pangolí. Segons dades d'aquesta organització animalista, més d'un milió d'exemplars de pangolí han mort víctimes del tràfic d'espècies per satisfer la demanda que hi ha especialment a la Xina i el Vietnam.

El pangolí és un petit mamífer que viu a l'Àfrica i a Àsia i que es confon sovint amb un rèptil per la seva armadura plena d'escates. Són precisament aquestes escates el que els fa molt preuats perquè la medicina tradicional xinesa i d'altres cultures atribueix a aquestes escates propietats medicinals úniques per a curar malalties de la pell.

A més de la pell, la carn de pangolí es considera una exquisidesa gastronòmica en algunes regions de la Xina.

Durant els primers mesos de la pandèmia, es va creure que el coronavirus podria haver passat dels ratpenats als humans a través del comerç il·legal de pangolins. Un grup d'investigadors xinesos van seqüenciar el genoma del coronavirus present en pangolins i van concloure que era en un 99% idèntic al que tenien les persones infectades amb covid.

La relació entre aquests mamífers i l'origen de l'expansió de la pandèmia del coronavirus aviat es va descartar.

La caça il·legal de pangolins a la Xina les últimes dècades ha estat tan devastadora que es considera que les quatre espècies de pangolins asiàtics estan pràcticament extingides. Per aquesta raó, els traficants de pangolins actuen cada cop més a l'Àfrica, on el nombre d'exemplars ha disminuït també de forma preocupant.

Algunes organitzacions de protecció de la natura que treballen a l'Àfrica calculen que cada any es cacen més de 2,7 milions d'exemplars de pangolí a països com Guinea Equatorial, Gabon, el Camerun o la República del Congo.

 

ARXIVAT A:
Maltractament animal Covid-19 Àfrica
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut