Peces de ceràmica de l'antiga ciutat de Tonis-Heraclèon, al fons del mar a Egipte (Ministeri de Turisme i Antiguitats d'Egipte)

Troben un temple dedicat a Afrodita a la ciutat submergida de Tonis-Heraclèon, a Egipte

Un equip d'arqueòlegs egipcis i francesos han descobert joies d'or i peces de plata, ceràmica i bronze, moltes procedents de Grècia

RedaccióActualitzat

Un equip d'arqueòlegs submarins ha descobert un temple del segle V aC dedicat a la deessa grega Afrodita a l'antiga ciutat de Tonis-Heraclèon, a prop d'Alexandria, a Egipte.

Els arqueòlegs, egipcis i francesos, han trobat al temple, situat sota l'aigua de la badia d'Abu Qir, peces d'or, de bronze i de ceràmica, moltes d'elles importades de Grècia.

Segons el responsable del Consell Suprem d'Antiguitats d'Egipte, Mustafà Waziri, ho han trobat entre les restes "d'edificis suportats per bigues de fusta que daten del segle V aC."


Una col·lecció de joies i objectes molt notable

Per la seva banda, l'arqueòleg francès Franck Goddio, que presideix l'Institut Europeu d'Arqueologia Submarina, ha explicat que hi han trobat joies d'or molt notables.

Hi destaquen arracades en forma de cap de lleó, un ull wadjet i un penjoll, a més de plats rituals de plata que es creu que es feien servir en cerimònies religioses.

També hi han trobat recipients de marbre que contenien perfums i ungüents, un puny votiu de pedra calcària i una gerra de bronze en forma d'ànec.

Peces trobades a la ciutat submergida de Thonis-Heraclion per un equip d'arqueòlegs submarins francesos i egipcis (Ministeri de Turisme i Antiguitats d'Egipte)

Ciutat enfonsada al mar després de la creació d'Alexandria

La ciutat de Tonis-Heraclèon va ser el port més important de l'Antic Egipte abans de la creació d'Alexandria, fundada per Alexandre el Gran, que va conquerir el país al segle VI aC.

Poc després la ciutat es va enfonsar al mar pels terratrèmols, el pes dels edificis i el terreny poc ferm, i va quedar a 7 quilòmetres de la costa i a desenes de metres de profunditat.

L'any 2000 el mateix Franck Goddio la va descobrir, troballa que va permetre concloure que Tonis i Heraclèon, que fins llavors s'havia cregut que eren dues ciutats diferents, eren la mateixa ciutat.

 

Imatge submarina del jaciment de l'antiga ciutat de Tonis-Heraclèon (Ministeri de Turisme i Antiguitats d'Egipte)

 

ARXIVAT A:
ArqueologiaEgipte
Anar al contingut