Dublín

Troben una fossa amb 800 cadàvers de nens a Irlanda en un antic convent

Una historiadora ha trobat en una esplanada ara coberta de gespa, que abans pertanyia a un convent catòlic a Tuam, on podria haver-hi fins a 796 nadons i altres menors enterrats sense identificar

RedaccióActualitzat

La troballa d'uns 800 esquelets de nens en una antiga fossa sèptica a prop d'un convent de monges ha encès una polèmica a Irlanda, on l'Església catòlica ja fa dècades que s'enfronta a escàndols pels casos d'abusos a milers de menors. En aquest cas, sembla que l'Església hauria tolerat l'oblit d'aquests nadons morts víctimes de malnutrició, defectes de naixement, parts prematurs i malalties com la tuberculosi o infeccions. Les religioses haurien acceptat desfer-se dels nens sense donar-los un enterrament digne.

Catherina Corless, una historiadora irlandesa, ha descobert certificats de defunció que indiquen que centenars de cadàvers de nens podrien haver acabat en una esplanada ara coberta de gespa que abans pertanyia a un convent catòlic a Tuam, al comtat de Galway, a l'oest d'Irlanda. En aquest lloc, on abans hi havia un tanc sèptic de l'edifici conegut com La Llar, que acollia mares solteres i que entre els anys 1926 i 1961 va estar dirigit per les monges del Bon Socors, hi podria haver fins a 796 nadons i d'altres menors enterrats sense identificar.

No hi ha confirmació oficial, però la seva investigació que ha dut a terme deixa poc espai per al dubte. Davant l'estupor general que ha provocat la notícia, el secretari d'Estat d'Educació, que és diputat justament per Galway, Ciaran Cannon, ha demanat al govern de coalició entre conservadors i laboristes una investigació del cas urgentment.

Segons sembla, el 1944 ja es va veure que hi havia casos de malnutrició en els nens que vivien amb les 61 mares solteres al convent i es van poder constatar fins a 271 casos de nens mal nodrits. A més, s'ha sabut que des del 1922 i fins fa ben pocs anys, el 1996, les monges van tenir negocis privats on milers d'internes treballaven en un règim de semiesclavitud i abusos, com és el cas de les anomenades Bugaderies de la Magdalena.

Per què estaven recloses, aquestes dones? En un estremidor informe oficial del 2013, es parlava del "rebuig de pares adoptius", "orfandat", "abusos familiars", "deficiències físiques o psíquiques", "pobresa" o "actituds immorals".

Pel que fa a l'Església, els líders religiosos de Galway, davant d'aquest nou escàndol, han negat tenir coneixement d'aquestes morts i s'han compromès a recaptar fons per construir un monument en memòria dels 796 menors.

Anar al contingut