La "pacient de Nova York", primera dona amb VIH curada amb cèl·lules de cordó umbilical
Recreació artística del virus de la sida

Troben una variant del virus de la sida més virulenta, però que la medicació controla bé

Una recerca feta amb mostres de gairebé 7.000 seropositius de 9 països n'identifica 109 portadors, gairebé tots als Països Baixos

RedaccióActualitzat

Investigadors de la Universitat d'Oxford, al Regne Unit, han identificat en més d'un centenar de malalts una variant del virus de la sida més infecciosa i més greu, però que la medicació habitual combat igual de bé.

Aquesta variant, coneguda com VB, es va estendre pels Països Baixos durant les dècades del 1990 i 2000 i va començar a reduir el seu abast a partir del 2010.

En concret, els investigadors d'Oxford han descobert que VB destrueix el doble de ràpid els glòbuls blancs CD4, que són una de les bases del sistema immunitari i l'objectiu atacat per la sida.

També que la càrrega de virus en sang augmenta entre 3 i 5 vegades, però que el tractament amb antiretrovirals té la mateixa efectivitat per impedir-ho que amb les altres variants conegudes.

Dia Mundial de la Sida: les morts a tot el món s'han reduït a la meitat en 14 anys
Els fàrmacs antiretrovirals combaten la variant VB igual de bé que les altres variants del virus de la sida (Flickr)

Desenvolupen més ràpidament la malaltia

La recerca l'ha publicada la revista Science aquest dijous, i un dels autors, l'epidemiòleg Christophe Fraser, ha dit que no s'ha d'abaixar la guàrdia amb aquesta malaltia:

"Els nostres resultats remarquen la importància que les persones amb risc de contraure la sida tinguin un accés continuat als tests, per permetre un diagnòstic precoç seguit immediatament del tractament adequat."

El motiu és que els infectats amb aquesta variant poden transmetre la malaltia més fàcilment a altres persones i també triguen molt menys a desenvolupar-la.

En concret, i degut a la rapidesa amb què destrueix els glòbuls blancs CD4, la malaltia es manifesta només 9 mesos després de la infecció, en comptes dels 2 o 3 anys que triga amb les variants conegudes fins ara.

Entrevistat per Catalunya Ràdio, el cap de la unitat de VIH de l'Hospital Clínic de Barcelona, Josep Mallolas, afirma que aquesta notícia fa que la prevenció sigui més important encara:

"La lectura de tot això continua sent la mateixa que des de ja fa molt temps tenim sobre la taula: tothom que està infectat pel virus de la sida ha de saber que està infectat per posar-se en tractament el més ràpidament possible i, així, no emmalaltir i no transmetre el virus."

Un descobriment inusual

L'altre autor principal de la recerca, Chris Wymant, ha assegurat que és una troballa excepcional, perquè els virus no acostumen a evolucionar cap a variants més perjudicials:

"Trobar una nova variant d'un virus és normal, però trobar-ne una amb propietats inusuals no ho és, i encara menys amb augment de la virulència."

De tota manera, la recerca també ha detectat que, a partir del 2010 les infeccions amb la variant VB van baixar. Wymant ho atribueix als programes de detecció i tractament que hi ha en marxa als Països Baixos.

L'equip de Wymant ha trobat que la variant VB és fruit de 500 mutacions diferents, cosa que fa molt difícil identificar els mecanismes moleculars concrets que la fan més virulenta.

sida
Recreació artística del virus de la sida

Fruit del projecte Beehive

La descoberta d'aquesta variant és un dels principals resultats del projecte Beehive, engegat el 2014 per aquest equip d'investigadors per analitzar les diferències en la gravetat dels malalts de sida.

Fins llavors, aquestes diferències s'havien interpretat com a fruit de les diferents capacitats dels sistemes immunitaris dels malalts per fer-hi front, i els investigadors volien saber si les variants del virus també hi influïen.

La recerca la van fer amb dades i mostres de més de 6.700 seropositius de 9 països --8 d'europeus i un d'africà, Uganda-- i van trobar 109 persones infectades amb aquesta variant.

105 vivien als Països Baixos i les altres 4 són persones que vivien a Bèlgica i Suïssa. El primer cas era del 1992 i l'últim del 2014.

Es calcula que el virus de la sida ha matat fins ara com a mínim 33 milions de persones al món, i que en són portadores gairebé 40 milions més.

 

 

ARXIVAT A:
Sida
Anar al contingut