Truman Capote es va aïllar a la Costa Brava per poder escriure "A sang freda"
- TEMA:
- Literatura
L'any 1962 Capote ja s'havia consagrat com a enfant terrible de la literatura nord-americana i havia publicat dos dels seus grans èxits, "Esmorzar a Tiffany's" i "Altres veus, altres àmbits".
Aleshores treballava en la que acabaria sent la seva gran obra, "A sang freda", que li va fer consolidar fama i fortuna.
Una narració inclassificable
Nascut un 30 de setembre d'ara fa 100 anys a Nova Orleans, Louisiana, l'escriptor revolucionaria el panorama literari amb aquest extens reportatge sobre dos assassins condemnats a mort per haver matat una família de Kansas.
Amb la narració, Capote es va inventar un nou gènere literari: "A sang freda" va ser la primera novel·la de no-ficció (com la descrivia ell mateix) i va inaugurar l'anomenat "nou periodisme" dels anys 60 i 70.
A Capote li va costar més de sis anys donar-li forma a partir d'innumerables entrevistes, informes policials, una investigació exhaustiva i múltiples visites a la presó.
Es va guanyar la confiança dels dos assassins, en un procés ambigu ple de fascinació morbosa i manipulacions. El que ell va aconseguir no s'havia fet mai.
A Palamós amb la calma
L'estiu del 62, l'escriptor volia fugir de la caòtica vida social de Nova York per poder-se concentrar en el seu projecte més ambiciós. Amb el seu company, Jack Dunphy, es van instal·lar a la casa Sanià de Palamós, un lloc amb una bellesa enlluernadora que era l'antítesi de la sordidesa del true crime.
Hi van arribar a través del propietari de l'Hotel Trias, on s'havien allotjat l'any 1960. Llavors Palamós era poc més que un poble de pescadors, però durant la dècada dels 50, la Costa Brava ja s'havia posat de moda com a destí idíl·lic per a rics i famosos.
Què hi buscava, Truman Capote, a la masia de Palamós? Ens respon Nicolás Botero, el director de la residència literària Finestres, la institució que ara conserva la casa Sanià: "Capote volia avançar en el seu llibre i se n'havia anat de Nova York perquè la mena de vida que hi portava li impedia d'escriure".
"Crec que la creació d''A sang freda' va portar Capote més enllà dels seus propis limits, i no podia continuar enmig del caos de Nova York. Ell mateix es va obligar a retirar-se."
A la casa Sanià, Capote va posar ordre als més de 4.000 fulls que formaven l'esborrany de la novel·la. Es llevava aviat, a l'hora dels pescadors, perquè el desvetllaven amb l'activitat a les cales.
Diuen que es passejava en bata per Palamós quan baixava per comprar provisions, ginebra i els diaris internacionals que hi arribaven. Així va saber de la mort de la seva amiga Marilyn Monroe, a qui retrataria pòstumament com "Una criatura adorable" en un capítol de "Música per a camaleons".
El fantasma de Capote
Hi ha molt poca informació de les estades de Capote a la Costa Brava: "Crec que va trobar el que buscava, perquè va acabar escrivint una obra mestra. Per desgràcia, no tenim cap pista del que pensava o vivia mentre era aquí".
"Hi ha molt poques referències a Palamós en la seva correspondència i tampoc escrivia diaris personals."
Ara, la finca de la cala Sanià recull el llegat de Capote i continua funcionant com un escenari inigualable de retirs per a escriptors, la residència literària Finestres.
Organitza estades d'un mes per a autors que prèviament ha seleccionat un jurat de la llibreria Finestres de Barcelona i la fundació que porta el mateix nom.
Li demanem a Nicolás Botero si els escriptors hi arriben fascinats per la llegenda del lloc: "Crec que molts venen impressionats de poder estar a la mateixa casa on Capote va treballar en el seu millor llibre".
"Capote hi és present sempre, és com un fantasma que ens acompanya i una fantasia que es va alimentant. Formar part d'aquest llinatge és alguna cosa especial."
Glòria i destrucció
"A sang freda" es va publicar l'any 1966 i va ser un èxit monumental. Una obra pertorbadora que va impactar la societat nord-americana i que es va convertir de seguida en un clàssic modern, amb una adaptació al cinema al cap d'un any.
La novel·la va donar a Capote el màxim reconeixement, però també el va destruir, juntament amb les múltiples addiccions i les seves indiscrecions, retratades en la segona temporada de la sèrie "Feud". Mai més aconseguiria acabar cap projecte.
El mateix escriptor, que s'autodefinia com a "alcohòlic, drogoaddicte, homosexual i geni", reconeixia en una entrevista el preu que havia pagat per aconseguir la glòria:
"Ningú sabrà mai tot el que em va prendre 'A sang freda'. Crec que en certa manera, va acabar amb mi."
"A sang freda" es va portar al cinema l'any 1967, dirigida per Richard Brooks, i la turbulenta gestació de la novel·la va inspirar la pel·lícula "Capote", protagonitzada per Philip Seymour Hoffman l'any 2005.
- ARXIVAT A:
- Literatura