Trump, a l'aeroport a punt de pujar a l'avió després de declarar davant del tribunal de Washington (Reuters/Amanda Andrade Rhoades)
Trump, a l'aeroport a punt de pujar a l'avió després de declarar davant del tribunal de Washington (Reuters/Amanda Andrade Rhoades)

Trump es declara no culpable davant la jutge i diu que és víctima d'una "persecució política"

L'expresident dels Estats Units ha comparegut davant d'un tribunal de Washington, que ha fixat una nova vista per al dilluns 28 d'agost

RedaccióActualitzat

Donald Trump ha tornat a seure al banc dels acusats. L'expresident dels Estats Units ha comparegut aquest dijous davant d'un tribunal de la ciutat de Washington, on s'ha declarat no culpable de les acusacions d'intentar revertir el resultat de les eleccions presidencials del 2020, que va perdre davant Joe Biden.

La jutgessa Moxila Upadhyaya li ha comunicat l'acusació més greu fins ara contra l'expresident dels Estats Units: intentar subvertir la seva derrota electoral i per esperonar l'assalt al Capitoli del 2021. A Trump, de 77 anys, se li imputen quatre càrrecs: conspiració per defraudar als Estats Units, conspiració per obstruir un procediment oficial, obstrucció i intent d'obstruir un procediment oficial i conspiració contra drets.

Per la primera de les acusacions, a l'expresident el poden condemnar a una pena màxima de cinc anys de presó; per la segona i la tercera, vint anys de presó respectivament; i per la quarta, deu anys.

La magnitud d'aquestes acusacions no té res a veure amb les altres dues imputacions que hi ha contra Trump: comprar el silenci d'una actriu porno o tenir documents classificats.

Finalment, la jutgessa ha acceptat deixar lliure l'expresident i ha fixat la propera vista per al dilluns 28 d'agost. La jutge ha imposat algunes condicions abans de deixar Trump en llibertat: no violar les lleis federals i estatals, assistir al jutjat quan se li demani i no comunicar-se amb els testimonis excepte si és a través o en presència dels advocats.

Trump, dirigint-se al tribunal on s'ha declarat no culpable aquest dijous (Reuters/Jonathan Ernst)
Trump, dirigint-se al tribunal on s'ha declarat no culpable aquest dijous (Reuters/Jonathan Ernst)

"És un dia trist per als Estats Units"

Després de declarar davant la jutge, des de l'aeroport Ronald Reagan on ha pujat a l'avió privat que l'ha tornat a casa, Trump ha afirmat que és víctima d'una "persecució política".

"Se suposa que això no hauria d'haver passat mai als Estats Units", ha dit l'expresident, que ha qualificat aquest dijous com "un dia trist" per al país.

Ha afegit que per ell ha estat "molt trist" veure la ciutat de Washington: "La brutícia i la decadència, tots els edificis i murs fets malbé, amb grafits...", ha lamentat. "Aquest no és el lloc que jo vaig deixar", ha assegurat.

Trump ha atribuït els càrrecs contra ell al fet que està liderant els sondejos per a les primàries del Partit Republicà de l'any que ve i també perquè, segons ha dit, supera l'actual president, Joe Biden, en les enquestes nacionals.

Donald Trump pujant a l'avió que l'ha portat a Washington per comparèixer davant del tribunal
Donald Trump pujant a l'avió que l'ha portat a Washington per comparèixer davant del tribunal (EFE/Justin Lane)

Gran expectació davant del tribunal

Al tribunal on ha comparegut l'expresident, el jutjat E. Barrett Prettyman, molt a prop del Capitoli, hi havia un ampli dispositiu de seguretat. La policia ha col·locat barreres metàl·liques per impedir que la gent s'acostés a l'edifici, on només podien entrar treballadors o persones autoritzades després de travessar dos arcs de seguretat.

A l'exterior del tribunal també s'hi han congregat manifestants, tant favorables com contraris a Trump, han acudit a l'exterior del jutjat. D'una banda, partidaris de Trump, amb gorres amb el lema "Make America great again" o pancartes amb missatges favorables a l'expresident.

A pocs metres, hi havia un home amb un vestit de presidiari per exigir l'empresonament de Trump o un ninot inflable de l'expresident amb la paraula "loser", és a dir, "perdedor".

Manifestants favorables a Trump, a l'exterior del tribunal abans de la compareixença de l'expresident
Manifestants favorables a Trump, a l'exterior del tribunal abans de la compareixença de l'expresident (Reuters/Sarah Silbiger)
Un ninot de Trump amb la paraula "perdedor" a Washington (Reuters/Sarah Silbiger)

Una situació sense precedents

Aquesta nova imputació de Trump obre molts interrogants. Es tracta d'una situació sense precedents, quan falta poc més d'un any per a les eleccions presidencials del 2024 i amb Trump encapçalant les enquestes per a la nominació republicana, a molta distància del segon, el governador de Florida, Ron DeSantis.

Com afecta la imputació aquesta cursa presidencial? D'entrada, no li impedeix presentar-se, ni a les primàries ni a les presidencials. De fet, l'únic delicte que seria incompatible amb la candidatura a la Casa Blanca seria el d'insurrecció o rebel·lió, que no figura entre les acusacions que planteja el fiscal. Trump, a més, podria acabar traient-ne profit presentant-se com una víctima del sistema, perseguit per terra, mar i aire. 

Les eleccions se celebraran el 5 de novembre i, a hores d'ara, no se sap quina situació processal hi haurà aleshores. Si les guanya, i encara no ha estat jutjat, podria nomenar un fiscal general que faci retirar els càrrecs contra ell. I si les guanya després del judici i és sentenciat, podria fer ús de l'indult presidencial i perdonar-se a ell mateix.

En aquesta situació hipotètica, també podria ser que Joe Biden, derrotat a les urnes, decidís atorgar-li ell el perdó, per no contradir la voluntat del poble dels Estats Units.

Tot plegat, sembla política-ficció, però des que Donald Trump va irrompre a la política dels Estats Units, si una cosa és clara és que res no és impossible.

ARXIVAT A:
Trump Estats Units
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut