Trump parlant per telèfon amb comandaments militars de tropes destinades a l'estranger (Reuters)
Trump parlant per telèfon amb comandaments militars de tropes destinades a l'estranger (Reuters)
Palm Beach

Trump amenaça els migrants de la caravana amb "fer servir la força letal"

El president nord-americà ha dit que hi ha uns "500 grans criminals" i que, si cal, els soldats tenen permís per disparar

RedaccióActualitzat

Donald Trump ha tornat a amenaçar de tancar tota la frontera sud dels Estats Units i aturar el comerç amb Mèxic si la caravana de migrants centreamericans provoca problemes. Ho ha dit mentre felicitava les tropes el Dia d'Acció de Gràcies.

Aquesta vegada, però, Trump ha anat un pas més enllà amb les seves amenaces: ha dit que havia donat permís als soldats per disparar si és necessari.

"Si s'hi veuen obligats, faran servir la força letal. He donat l'OK per si cal. Espero que no calgui. Però tenim com a mínim 500 grans criminals. No deixaré que s'aprofitin dels militars. No tinc elecció. Vull que passi? Rotundament no, però són gent dura."

Paraules del president pronunciades des d'un dels salons del seu club privat Mar a Lago, a Palm Beach, al sud de Florida. Trump ha criticat els jutges que frenen les seves polítiques migratòries i ha parlat per teleconferència amb diversos comandaments militars destinats en missions a l'estranger. Els ha agraït el seu servei a favor d'un país "segur, fort i lliure", i els ha felicitat per la festivitat d'aquest dijous als Estats Units.

Ara hi ha gairebé 6.000 militars desplegats a la frontera amb Mèxic, entre San Diego i Tijuana. Fins ara, el Pentàgon havia subratllat que els soldats no portaven armes de foc. Només tenen ordres d'utilitzar la força contra els migrants si ho fan en defensa pròpia. Però el pronunciament de Trump obre ara la porta a fer servir la força "si és necessari" per "protegir" agents de l'Oficina de Duanes i Protecció Fronterera.

 

 

Fins aquest dijous han arribat a la ciutat fronterera de Tijuana, a Mèxic, uns 4.000 migrants de la caravana, amb la intenció d'accedir al territori nord-americà. Centenars de centreamericans hi han continuat arribant en autobús o a peu les últimes 24 hores. La zona ja està saturada i amb prou feines troben un lloc, mentre esperen el seu torn per entrar als Estats Units.

 

Notícia relacionada: "ACNUR alerta sobre la caravana de migrants: 'Ens enfrontem a una crisi humanitària'"

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Drets humansMigracions
Anar al contingut