Donald Trump i la seva dona, Melania, arribant amb l'Air Force One a l'aeroport de Stansted (Reuters)

Trump diu "perdedor" a l'alcalde de Londres coincidint amb la visita al Regne Unit

El president nord-americà comença una visita oficial de tres dies a Londres, on també s'organitzen grans protestes contra el viatge
Redacció Actualitzat
TEMA:
Trump

Donald Trump ja ha arribat a Londres per començar la visita oficial de tres dies al Regne Unit amb motiu del 75è aniversari del dia D, el desembarcament de Normandia. L'avió presidencial, l'Air Force One, ha aterrat a l'aeroport de Stansted poc abans de les 10 del matí, hora catalana. Trump viatja acompanyat de tota la seva família. Coincidint amb la visita, el president dels Estats Units ha criticat la gestió de l'alcalde de Londres, Sadiq Khan, i l'ha qualificat de "perdedor".

El viatge està carregat de riscos diplomàtics, després que Trump donés el seu suport a l'excap de la diplomàcia britànica, el polèmic Boris Johnson, per substituir l'actual primera ministra, Theresa May, amb qui s'entrevistarà durant la visita. La trobada es farà uns dies abans que May deixi el càrrec de manera definitiva.

També arriba amb polèmica, arran de la seva posició sobre el Brexit. Ha recomanat els britànics que marxin, amb acord o sense:

"Si no obtenen l'acord que volen, si no aconsegueixen un acord just, marxaria igualment"


I ha anunciat que, probablement, es vegi amb el líder del partit del Brexit, Nigel Farage:

"Tinc una molt bona relació amb Nigel Farage i amb molta gent d'allà. Veurem què passa, però probablement em reuniré amb ell. Ells volen que ens reunim, ja veurem què passa."

 

La visita de Trump al Regne Unit durarà tres dies (Reuters)

 

Trump assistirà aquest vespre a un banquet de gala que li ofereix la reina Isabel II (Reuters)

El Palau de Buckingham acollirà aquest vespre un sopar de gala (Reuters)​


Trump qualifica l'alcalde de Londres de "perdedor"

Donald Trump ja va visitar Londres el juliol de l'any passat, però no va ser una visita d'estat com aquesta. El reben amb tots els honors, fins i tot amb un banquet de gala aquesta nit al Palau de Buckingham, encapçalat per la reina Elisabet II.

No participarà en el banquet l'alcalde laborista de Londres, Sadiq Khan, a qui Trump ha atacat aquest mateix matí a través del seu compte de Twitter. L'ha comparat amb el "ximple i incompetent" alcalde de Nova York, Bill de Blasio.

Diu que, "es miri per on es miri, Sadiq Khan ha fet una feina horrible com a alcalde de Londres, ha estat desagradable amb el president nord-americà, de llarg l'aliat més important del Regne Unit". I hi afegeix que el polític laborista "és un perdedor que s'hauria de centrar en la delinqüència de Londres, no pas en mi..."


Trump va carregar amb duresa contra l'alcalde després del nou atac terrorista al Pont de Londres, fa justament dos anys.

 

Donald i Melania Trump, amb la família reial britànica (EFE)

 

Banquet amb la família reial

Al vespre, Trump ha assistit a un banquet de gala al Palau de Buckingham, amb la presència de la reina Elisabet II, el príncep Carles i la seva dona Camila. Durant la vetllada, la monarca que elogiat ens valors compartits entre els Estats Units i el Regne Unit i ha defensat la vigència de les institucions que tots dos països van contribuir a crear després de la Segona Guerra Mundial.

Per la seva banda, Trump ha reivindicat el que ha qualificat de "valors comuns" de les dues potències:

"Els nostres valors comuns ens uniran durant molt temps en el futur: la llibertat, la sobirania, l'autodeterminació i l'imperi de la llei."

Aquest dimarts, la primera ministra britànica, Theresa May, rebrà Trump a Downing Street.

Els Estats Units i el Regne Unit sempre presumeixen de la seva relació històrica privilegiada, però les circumstàncies ara són delicades en molts punts: des de l'acord nuclear amb l'Iran, que Washington ha suspès, fins a la lluita contra el canvi climàtic. De fet, el líder laborista britànic, Jeremy Corbyn, no ha anat al sopar de gala en protesta per les polítiques i el tarannà de Trump.

 

 

 

ARXIVAT A:
Trump Brexit
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut