Trump durant la seva compareixença pel Dia d'Acció de Gràcies el 26 de novembre de 2020 (Reuters/Erin Scott)

Trump assegura per primer cop que si es proclama la victòria de Biden l'acceptarà

El mateix dia, ha concedit el perdó presidencial a un assessor de la seva administració condemnat per mentir a l'FBI

Redacció/AgènciesActualitzat

L'encara president dels EUA, Donald Trump, va assegurar dijous que deixaria la Casa Blanca si el Col·legi Electoral votava pel president electe Joe Biden. És el més a prop que el candidat republicà ha estat de concedir la derrota, malgrat que va insistir altre cop en les acusacions de frau sense aportar proves.

"Serà molt difícil concedir res, perquè sabem que hi va haver frau massiu", reblava Trump en una compareixença pel Dia d'Acció de Gràcies. Però quan un periodista li va preguntar si abandonaria l'allotjament presidencial si el Col·legi proclamava la victòria de Biden, el presidenciable republicà va contestar:

"Oh, i tant que ho faré. Ho faré, i vosaltres ho sabeu."


Ha estat la primera vegada que Donald Trump ha acceptat preguntes dels periodistes des del dia de les eleccions. Als EUA, un candidat esdevé president quan reté la majoria dels vots electorals, no quan guanya per vot popular.

Biden va guanyar les eleccions amb 306 vots del Col·legi Electoral, més dels 270 necessaris, contra els 232 de Trump, i el proper 14 de desembre està previst que els electes es trobin per formalitzar el resultat. El candidat demòcrata, a més, ha superat el republicà per 6 milions de vots.

Donald Trump no ha acceptat del tot la seva derrota, tot i que a principis de setmana, davant la pressió creixent entre les files del Partit Republicà, ha accedit a facilitar el procés de transició vers l'administració Biden.

Perdó de Trump a un col·laborador condemnat

Seguint la tradició del Dia d'Acció de Gràcies, Trump ha indultat el seu assessor en qüestions de seguretat nacional, Michael Flynn, condemnat per mentir a l'FBI sobre els seus contactes amb l'exambaixador rus a Washington. Aquesta decisió ha enfurismat els demòcrates.

"El perdó de Trump a Michael Flynn, qui va ser condemnat dues vegades per mentir a l'FBI sobre els seus negocis amb un adversari forà, és un acte de corrupció greu i un abús de poder descarat", va afirmar la portaveu demòcrata al Congrés Nancy Pelosi en un comunicat.

ARXIVAT A:
Eleccions Estats UnitsEstats UnitsTrump Joe Biden
Anar al contingut