Trump decideix prendre hidroxicloroquina contra la Covid-19, desaconsellada pels experts
- TEMA:
- Trump
El president dels Estats Units, Donald Trump, ha sorprès els nord-americans, aquest dilluns, explicant-los que pren hidroxicloroquina.
És un fàrmac utilitzat contra la malària i el lupus, entre altres malalties, que Trump ha defensat, des del principi de la crisi del coronavirus, que era la solució per tractar-lo.
Durant dos mesos, Trump va promocionar la hidroxicloroquina, i els Estats Units en van importar milions de dosis.
A finals d'abril, però, i després de diversos estudis, l'Agència del Medicament nord-americana va concloure que no només no millora la salut dels pacients sinó que té greus contraindicacions, com ara arítmies cardíaques. I que, per aquest motiu, només es podia utilitzar per a assajos clínics.
Aleshores, Trump va deixar de promocionar-la, però fa dues setmanes dos treballadors de la Casa Blanca van donar positiu de Covid-19.
Això va portar el president a prendre la decisió que ha anunciat aquest dilluns:
"M'estic prenent hidroxicloroquina des de fa dues setmanes. Me la vaig començar a prendre perquè crec que és bo i n'he sentit coses bones. I si no va bé, ja us ho diré, perquè no em farà mal."
És a dir, Trump s'està prenent la hidroxicloroquina com a profilaxi per prevenir la Covid-19 malgrat que no només no està provat que funcioni, sinó que el seu mateix govern ho desaconsella, en part pels riscos que comporta en persones d'edat avançada.
No és gens clar, per tant, que no li pugui fer mal.
El president, de 73 anys, ha explicat que va demanar al doctor de la Casa Blanca que l'hi receptés, i aquest hi va accedir.
Per demostrar-ho, ha fet públic un document en què Sean P. Conley explica que el president està bé de salut i no presenta cap símptoma, i que després de discutir molt els pros i els contres de prendre hidroxicloroquina han conclòs que "els beneficis potencials del tractament superen el risc relatiu".
I així és com Trump ha tornat a generar un escàndol, i com la comunitat mèdica dels Estats Units ha hagut de tornar a sortir a recomanar als ciutadans que, sobretot, no facin cas del que els diu el president i es guiïn pel que els digui el seu metge.
De l'anterior en fa tres setmanes, quan va suggerir que injectar-se desinfectant podria ser un bon remei contra la Covid-19. En aquella ocasió els científics van afanyar-se a avisar la població que ningú ho fes.
Les crítiques al president, d'altra banda, van fer que abandonés les seves aparicions diàries davant la premsa i acusés els mitjans de manipular les seves paraules.
Trump amenaça de sortir de l'OMS
Aquest anunci de Trump, contradictori amb el que recomanen les autoritats mèdiques, arriba el mateix dia que ha adreçat una carta al secretari general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, avisant que podria congelar de manera permanent el finançament dels Estats Units i deixar de ser-ne membre.
Trump ja va suspendre temporalment l'aportació econòmica a l'OMS a mitjans d'abril, i va acusar l'organització de promoure la "desinformació" de la Xina sobre el brot de coronavirus originat a la ciutat xinesa de Wuhan.
Ara, dona 30 dies a aquest organisme de les Nacions Unides per comprometre's a millorar la seva gestió de manera substantiva, cosa que passa, segons Trump, per demostrar la seva independència del govern de la Xina, a qui ara acusa d'ocultar dades sobre l'origen de la Covid-19.
El mateix Trump que el mes de gener lloava públicament la gestió i la transparència del govern xinès, i felicitava el president Xi Jinping.
"La Xina ha estat treballant molt durament per contenir el coronavirus. Els Estats Units agraeix molt els seus esforços i la seva transparència. Tot sortirà bé. En nom del poble americà vull, especialment, donar les gràcies al president Xi."
Els Estats Units aporten aproximadament un 15 per cent del pressupost de l'OMS.
- ARXIVAT A:
- Trump Estats Units Coronavirus