Trump decideix prescindir del seu assessor més provocador, Steve Bannon
Es confirma cada vegada més una victòria dels més moderats dins la Casa Blanca i un president cada cop més sol
Finalment, Donald Trump ha decidit prescindir de Steve Bannon, el seu assessor més provocador i qüestionat. En una de les pitjors setmanes per al president nord-americà, Trump vol enviar un missatge pacificador a la resta del govern i al Partit Republicà. Bannon, però, ha amenaçat que no callarà. Potser per això, Trump ha preferit acomiadar-se d'ell amb un twitter elogiós. "Va ser genial!", ha escrit. Amb signe d'admiració inclòs:
I want to thank Steve Bannon for his service. He came to the campaign during my run against Crooked Hillary Clinton - it was great! Thanks S
Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 19 d'agost de 2017
Breitbart News, el portal de notícies d'extrema dreta que dirigia Steve Bannon abans d'entrar a la Casa Blanca, ha respost el seu cessament amb una sola paraula a Twitter: "Guerra". "Guerra", diu el seu editor. Contra els mitjans, Hollywood, els demòcrates i els republicans convencionals.
Però s'albira una guerra oberta de Bannon directament contra la Casa Blanca per no implementar l'agenda que va portar Trump a la presidència.
Bannon ha tornat a Breitbart, plataforma que ell mateix defineix com a "màquina de matar" i des d'on, a partir d'ara, dispararà amb les mans lliures. L'ambigüitat de Trump a l'hora de condemnar la violència d'extrema dreta a Charlottesville ha estat la gota que ha fet vessar el got.
La llista d'acomiadats s'amplia. L'últim, el director de comunicació de la Casa Blanca, Anthony Scaramucci, que va durar només deu dies en el càrrec. De la fotografia del cercle íntim del president ja només en queda el vicepresident.
Ideòleg del lema "Amèrica primer", els enfrontaments de Bannon amb l'equip de Trump i alts càrrecs republicans del Congrés, a qui acusava d'obstrucció dels seus plans, han estat constants.
A curt termini, és una victòria dels més moderats dins la Casa Blanca, aquells a qui Bannon anomenava despectivament "globalistes" perquè defensaven una política no tan unilateral.
Això no vol dir que Trump canviï la seva política en seguretat fronterera, immigració o proteccionisme econòmic, però amb Bannon era amb qui el president més compartia la seva visió del món. Un president cada vegada més sol.