Un senyal de sortida prop de la Casa Blanca (Reuters/Carlos Barria)

Trump, derrotat: i ara què? Entre la batalla judicial i una retirada digna

Què més ha de passar per confirmar la victòria de Biden i quins són els plans de la nova administració als EUA i al món
Redacció Actualitzat
TEMA:
Eleccions Estats Units

Donald Trump insisteix que la partida per les presidencials no s'ha acabat i manté diverses batalles judicials obertes, tot i que, per ara, s'ha limitat a piular a Twitter i no ha comparegut. Alguns mitjans apunten que persones com el seu gendre i assessor, Jared Kushner, o la primera dama Melania Trump estarien aconsellant al president nord-americà que accepti la derrota. Entre les files del partit republicà hi falten reaccions de pes, però ja hi ha veus, com l'expresident George W. Bush, que també li recomanen una retirada digna.

Mentre l'encara president es dedicava aquest cap de setmana a jugar a golf, el seu equip legal manté diverses batalles judicials obertes i prepara una segona ofensiva als tribunals, de la qual encara no sabem detalls. De fet, està pendent veure com se'n sortirà, d'aquest relat que ha construït de frau electoral, per ara sense haver aportat ni una prova i amb les cinc demandes presentades fins ara desestimades.

Algunes veus dins el seu partit han parlat, però falten pesos pesants com Mike Pence, amb qui feia tàndem. El qui sí que ha felicitat el candidat demòcrata George Biden és Bush, que en un comunicat també li ha marcat el camí d'una retirada digna a Trump. Ell, que va arribar a la Casa Blanca, justament a les eleccions del 2000, presentant batalla legal pels resultats ajustats amb el demòcrata Al Gore a Florida.

Nova etapa

El proper dilluns 14 de desembre, els 538 compromissaris escollits del col·legi electoral votaran a favor de la investidura de Biden, i el resultat el donarà Pence davant les dues càmeres del Congrés dels EUA el proper 6 de gener.

La investidura no serà fins al 20 de gener però, a partir de dilluns mateix, el tàndem Biden-Kamala Harris ja comença a treballar. D'entrada, han designat un consell de científics encarregats d'elaborar un pla nacional per lluitar contra la Covid-19. I és que, en les últimes hores, el coronavirus ha infectat més de 100.000 persones i els casos confirmats ja arriben als 10 milions als Estats Units.

En el seu primer discurs de la victòria, Biden va fer una crida a la unitat, a restablir ponts de comunicació i d'entesa, després de la profunda divisió que hi ha al país i que aquestes eleccions han posat al descobert. Biden i Harris volen revertir polítiques de Trump, com les dels acords sobre el canvi climàtic o fer que el país torni a entrar a l'OMS.

Una de les carpetes en què Biden haurà de treballar més a fons és la relació, ara molt deteriorada, dels EUA amb la Xina. Oficialment, Pequín veu en el nou inquilí de la Casa Blanca una oportunitat per recuperar el diàleg; tot i que molts preferien que Trump hagués repetit perquè, amb les seves estridències, la Xina havia guanyat pes internacionalment.

En l'arena internacional, des d'Israel, el primer ministre Benjamin Netanyahu ha donat les gràcies a Donald Trump pels quatre anys de relació, en què els Estats Units han reconegut Jerusalem com la capital del país, malgrat ser un territori en disputa, i ha assegurat que Joe Biden és un gran amic de l'estat hebreu amb qui espera aprofundir l'aliança entre els dos països.

Les declaracions de Kamala Harris en una compareixença organitzada pel lobby proisraelià Comitè d'Afers Públics Amèrica-Israel (AIPAC en anglès) l'any 2017, en què reiterava el seu suport a Israel, fan pensar que no hi haurà canvis substancials en la política de la nova administració vers aquest país.

 

Des de l'Iran han expressat la satisfacció per la marxa del president republicà i demanen canvis a Joe Biden. En aquest sentit, el ministre d'Afers Exteriors de l'Iran, Javad Zarif, ha aprofitat l'avinentesa per recordar als executius de països com Israel o l'Aràbia Saudita que "apostar en forans per garantir-se seguretat no és mai una bona idea" i ha ofert mà estesa als seus veïns per "resoldre diferències".

 

En canvi, tant des de Mèxic com des d'Eslovènia s'han mostrat més prudents i han expressat que prefereixen esperar al recompte definitiu i les resolucions judicials.

Qui guarda silenci és el president del Brasil, Jair Bolsonaro, un dels principals aliats de Trump, a qui ha donat suport fins al final, o el mandatari rus Vladímir Putin.

ARXIVAT A:
Eleccions Estats Units Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut